Drasztikusan elszállhat sok magyar család nyaralási költsége: hiába foglaltak előre, ez vár rájuk

Pénzcentrum2023. július 5. 17:33

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet, a piac és a közvélemény számára ezzel biztosítva információt a közeljövőben várható trendekről.

A TKI index 2023. júniusban +1 ponton állt (-100 és +100 közötti skálán értelmezve), mely azt jelenti, hogy az ágazat szereplői helyzetüket stagnálás közelinek érzékelik. Kéthavi csökkenés után az index értéke 3 ponttal emelkedett júniusban, de így is 5 ponttal alatta marad az egy évvel ezelőtti értékének. A szálláshely-szolgáltatásban és a vendéglátásban nőtt az index, míg az egyéb turisztikai szektorban kis mértékben csökkent.

A TKI index így júniusban már jóval magasabb volt a szolgáltatási szektor konjunktúraindexénél, valamint a nemzetgazdasági átlagot képviselő GKI üzleti bizalmi indexnél. Utóbbi két index jelentősen csökkent júniusban. A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 51%-a vár növekedést a vendégéjszakák számában, 36%-uk stagnálást, s 13%-uk vár visszaesést.

A vendéglátásban működők közül 26% vár vendégforgalom növekedést, míg 28% stagnálást, 47%-uk pedig visszaesést vetít előre.

2023. júniusban a turisztikai cégek 54%-a szolgáltatási árainak növeke-déséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan, 44%-uk nem változtatott az árakon, míg csökkenést 2% jelzett. Az áremelkedés átlagosan 10%-os volt. Vagyis a cégek továbbra sem tudták áraikban érvényesíteni a költség-növekedést.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Összességében jelenleg a vendéglátásban látható mély válság (ezt a bezárások növekvő száma is mutatja). Ennek oka, hogy az árak emelkedésével nem tart lépést a kereslet. Ez utóbbit tovább mérsékli a Széchenyi pihenőkártya szabályainak változása (hideg élelmiszerekre is elkölthető a teljes keret), mert ez további visszaesést vetít előre a keresletben.

Címkék:
utazás, nyaralás, turizmus, vendéglátás, üdülés, drágulás, áremelés, cégek, turisztika, szálláshely,