Bosszantó jelenség terjed a Balatonnál: sokak nyaralása tönkremehet, ha nem sikerül megoldani

Pénzcentrum2023. június 21. 08:44

Napjában többször is 4-5 másodpercre elmegy az áram több balatoni településen. Balatonszemes polgármestere szerint a problémát már jelezték a szolgáltatónak, az E.ON pedig közölte, hogy dolgoznak a megoldáson.

Napok óta 4-5 másodperces áramkimaradásokat tapasztalnak több balatoni településen is. A Telex szerint napjában kb. 8 alkalommal szokott elmenni az áram ilyen rövid időre Balatonföldvár, Balatonszemes, Balatonszárszó és Szórád térségében. Németh Kornélné, Balatonszemes polgármestere arról tájékoztatott, hogy az ügyben már kapcsolatba léptek az áramszolgáltatóval.

Az E.ON Hungária Zrt. megerősítette, hogy tudnak a balatoni hibákról, dolgoznak az elhárításon. Mint ismertették, a jelenség hátterében az automatikus zárlatvédelmi rendszer működése áll, amely a hosszabb áramszünetek megelőzését célozza. Ez, amikor zárlatot vagy túlfeszültséget érzékel, azonnal működésbe lép. A cég szerint ezek a pármásodperces áramszünetek villámláskor vagy erősen szeles időben fordulhatnak elő, és a leggyakrabban a vezetékek biztonsági övezetén belülre nyúló növényzet áll a jelenség hátterében.

Az E.ON szakemberei már tartottak egy rendkívüli hálózatbejárást, amikor egy szőlőhegyi területen találtak egy kúszónövénnyel erősen benőtt részt. Ennek eltávolítása után a problémás jelenségek száma csökkent.

Címkék:
utazás, nyaralás, Balaton, áram, áramszolgáltató, áramszünet, eon, elektromosság, balatonszemes,