Egyre kilátástalanabb a magyar turizmus helyzete: egyre kevesebb a munkavállaló a szektorban

Pénzcentrum2023. május 4. 21:01

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet, a piac és a közvélemény számára ezzel biztosítva információt a közeljövőben várható trendekről.

A foglalkoztatott létszám alakulása az elmúlt három hónapban az előző év azonos időszakához képest -1 ponton áll, mely azt mutatja, hogy szinte stagnált a kereslet a turisztikai ágazatban igényelt munkaerő iránt. Ugyanakkor az elmúlt hónaphoz képest 3 ponttal nőtt az index értéke. A következő három hónapra vonatkozóan azonban már +9 pontot mértünk, mely azt jelenti, hogy a cégek kezdik bővíteni a munkaerőállományukat.

A turisztikai cégek 84%-a emelt árat az elmúlt 3 hónapban, miközben 90%-a számolt be működési költségei növekedéséről. Az árnövekedés átlagosan 18%-ot, míg a működési költségeké 44%-ot tett ki. Vagyis a cégek továbbra sem tudták áraikban érvényesíteni a költség-növekedést. Ráadásul, ez az olló három havi zárulás után újra jelentősen nyílt áprilisban. Mindez továbbra is alátámasztja a turisztikai szektor támogatásának indokoltságát.

A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 67% vár növekedést a vendégéjszakák számában, 28%-uk stagnálást, s 4%-uk vár visszaesést. A vendéglátásban működők közül 33% vár vendégforgalom növekedést, míg 47% stagnálást, 20%-uk pedig visszaesést vetít előre.

Címkék:
utazás, turizmus, cégek, növekedés, turisztika, konjunktúra,