Nem tágít az új adótól a pesti önkormányzat: pórul járhatnak, akik így utaznának

Pénzcentrum2023. április 3. 10:44

Megsemmisítette a Kúria a XVIII. kerületi önkormányzat települési adórendeletének légiutas-adóról szóló rendelkezéseit. Szaniszló Sándor  polgármester azonban a javaslatot elkaszáló döntés és közbotrány után sem tágít, szerinte ugyanis bizonyos hibák kijavítása után a meredek ötlet újra beterjeszthető.

A Kúria a fővárosi kormányhivatal indítványára eljárva megállapította, hogy Pestszentlőrinc–Pestszentimre képviselő-testülete a települési adókról szóló 26/2022-es önkormányzati rendeletének a légiutas-adóról rendelkező paragrafusai más jogszabályba ütköznek, ezért ezeket január 1-jére visszamenőleges hatállyal megsemmisítette.

Lévai István Zoltán, önkormányzati képviselő az InfoRádiónak arról beszélt , hogy már a képviselő-testületi ülésen jelezték, hogy több jogi problémát is felvet a rendelet.

Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület polgármestere az InfoRádiónak azt mondta, számított rá, hogy a Kúria ezt a döntést fogja hozni. A polgármester szerint azonban a Kúria döntéséből az nem olvasható ki, hogy ezt a települési adót ne lehetne kivetni. Szaniszló Sándor ezért a tervezet "a hibák kijavítása után" újra be tervezi nyújtani, szerinte ugyanis, mivel kerülete szenvedi el leginkább a repülőtérhez kapcsolódó környezeti ártalmakat, egy elviselhető mértékű helyi adó méltányos volna.

Címkék:
önkormányzat, Kúria, repülőtér, képviselő, település, reptér, liszt ferenc repülőtér, önkormányzatok,