Ez az egyik legolcsóbb adriai ország 2023-ban: pár dologról azonban jó tudni, mielőtt foglalsz

Pénzcentrum2023. április 3. 14:34

Montenegró szépségeit ma még csak kevés magyar utazó ismeri, pedig a kis ország olcsó tengerpartja ideális a hazai utazóknak, és nem sokkal van messzebb, mint a horvát nyaralóhelyek. A tengerpart mellett remek túraútvonalakat is kínál az ország, rengeteg szépséget rejtenek a nemzeti parkok.  A mediterrán országban azonban több szokatlan élmény is érheti a turistákat. 

Montenegró  partvonalának adottságai miatt rengeteg eldugott kis öbölben is lehet strandolni, és kocsival sem sokkal van messze a horvát tengerpartnál. Ennek ellenére júliusban és augusztusban érdemes kerülni annak, aki nyugodt kikapcsolódásra vágyik. A kis területű országnak az utóbbi években olyan mértékű turistaáradattal kellett megküzdenie, amit az infrastruktúra már nem bír el - írja a Forbes friss cikke. A túlturizmus tehát ezt a vidéket is elérte. Montenegró egyik legnagyobb fesztiválja, a Sea Dance minden augusztusban tízezreket vonz a partra.

Montenegróban nincs állami busztársaság. A tömegközlekedésért több magáncég felel, a járművek pedig leginkább a kelet-európai iránybuszokra, „marsrutkákra” hasonlítanak.  A buszjegyek viszonylag drágák, 5-7 eurót is elkérhetnek értük egy rövid útért, a sofőr pedig csak akkor áll meg a megállókban, ha külön szólunk neki, hogy le szeretnénk szállni.

A városban, és az egész országban sok a kóbor állat, emellett a tengerpartok néhol koszosak, szemetesek - bár ez az utóbbi időben lassú javulásnak indult, és nyilván attól is függ, az év mely szakában látogatunk oda. 

Érdemes figyelni arra, hogy Montenegróban idegenforgalmi adót kell fizetniük a turistáknak. A hotelek szobaára ezt általában tartalmazza, de magánszállás esetén a vendégnek kell elmenni a turisztikai irodába a befizetésért. Az ország elhagyásakor ellenőrizhetik az adó befizetését.

Montenegró fizetőeszköze az Euró: a közös valuta  fizikai megjelenése óta hivatalos fizetőeszközének tekinti azt. Viszonylag széles körben elfogadott a bankkártyával történő fizetés. A nagyobb kereskedésekben gond nélkül fizethetünk velük.

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

 

 

Címkék:
utazás, nyaralás, nyár, magyar, ország, cél, 2023,