Évek óta erre vár Budapest: ilyen lett az új metróállomás a Nyugatinál + fotók

Pénzcentrum2023. március 14. 09:03

Megújult a Nyugati tér, a metróállomást március 20-tól használhatják majd újra az utasok. Az állomást összesen hét mozgólépcső és egy ferdelift köti össze a felszínnel.

Megújult a Nyugati tér, az ország egyik legforgalmasabb közösségi közlekedési csomópontja, amelynek az egyik legfontosabb elemét, a megújult és akadálymentesített metróállomást március 20-tól használhatják majd újra az utasok, számolt be a Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester.

Az állomást összesen hét mozgólépcső és egy ferdelift köti össze a felszínnel. A nagyobb, a tér felé vezető lejtaknában úgy tudták elhelyezni a ferdeliftet, hogy ugyanúgy négy mozgólépcsőt építettek, mint eredetileg, 42 évvel ezelőtt. Ahhoz, hogy ez a technikai bravúr sikerüljön, szó szerint el kellett menni a falig. Amit oldalt látunk, az bizony az tartószerkezet szigetelése, amit az építészek az állomás arculatának részévé tettek - írta Karácsony, aki fotókat is mutatott az új megálllóról.

Loading...

A lenti szinten az eredeti színekre utaló, azokat újragondoló burkolatokkal, betonpadokkal és az eredeti, jellegzetes alakú oszlopokkal lehet találkozni. A vágányok mögött alumíniumhabbá alakított sörösdobozok kaptak helyet. Ez takarja a vágányok mellett vezetett kábeleket, és az akusztikai burkolat egy részét, amik abban segítenek, hogy a felújított állomások csendesebbek legyenek.

Számtalan fontos és érdekes dolgot persze nem fogunk látni, de jó tudni, hogy ott vannak mellettünk. Ilyen például a modern, vízköddel oltó rendszer vagy a szellőzést biztosító óriási ventilátorok, amiknek a kisebb, de hétköznapi léptékben még mindig óriásinak számító testvéreit a mozgólépcső feletti, átlátható burkolat felett vehetik észre a figyelmes utasok

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- írta a főpolgármester.

Címlapkép: Facebook/Karácsony Gergely

Címkék:
utazás, metró, Budapest, 3-as metró, burkolat, metrófelújítás, főpolgármester, nyugati, karácsony gergely, nyugati pályaudvar felújítás,