Már lehet kérni a rezsimentőövet: így sem biztos, hogy minden vendéglátós túléli a válságot

Pénzcentrum2023. január 22. 18:05

Biztosan sok szálloda bezár az energiaárak miatt, de a nagy hullám egyelőre elmaradt - mondta Flesch Tamás, a Szállodaszövetség elnöke. Hozzátette, ugyanakkor a vendéglátóiparben többen kényszerülnek bezárni. A KSH adatai szerint 10 százalékkal kevesebb vendéglátóhely tevékenykedett 2022 novemberében, mint egy évvel korábban.

Nagyon közeli a mostani nehéz inflációs helyzet ahhoz képest, hogy a Covid-járványt éppen átvészelte az iparág - mondta Flesch Tamás, a Szállodaszövetség elnöke az InfoRádióban. A szakember hozzátette: biztosan sokan bezárnak majd, de az a nagy bezárás, amit a szállodaipartól vártak, egyelőre elmaradt, viszont a vendéglátóiparban többen kényszerülnek lehúzni a rolót. 

Sokan készülnek bezárásra, ugyanakkor az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a Covid előtti időszakban nem mindig figyeltük árgus szemekkel, hogy hányan zárnak be és hányan nyitnak ki

- jegyezte meg az elnök. Ugyanakkor a KSH adatai szerint 10 százalékkal kevesebb vendéglátóhely tevékenykedett 2022 novemberében, mint egy évvel korábban. Flesch Tamás attól is beszélt, hogy január 20-tól pályázhatnak a turisztikai ágazatban tevékenykedő kis- és közepes vállalkozások arra a támogatási programra, amely segítséget nyújthat a megemelkedett energiaszámlák kifizetésében. Bizonyos feltételeknek meg kell felelni, de az elnök szerint ebben akár módosítást is kérhetnek a kormányzattól, ha úgy látják, soan elesnek a segítségtől.

Címkék:
utazás, vendéglátás, válság, szállodák, éttermek, covid, szállodaszövetség, energiaválság,