Jogosítvány büntetőpontok lekérdezése 2022: így tudd meg, hány büntetőpontnál jársz!

Pénzcentrum2022. október 22. 12:00

Közúti kihágásaink régóta nem maradnak büntetlenül: gyakorlatilag bármilyen, a KRESZ-szabályok be nem tartásával végzett műveletért begyűjthetjük őket, ha rosszkor vagyunk rossz helyen – gondolunk ezalatt a sebességhatár túllépésére vagy akár a jobbra tartási kötelezettség megszegésére is. Mutatjuk, hogyan történik a jogosítvány büntetőpontok lekérdezése online, Ügyfélkapu segítségével!

A büntetőpontok lekérdezése 2022 évében jóval egyszerűbbé vált, mint korábban, ugyanis ettől az évtől a jogosítvány büntetőpontok lekérdezése Ügyfélkapun keresztül is megtehető. Tudd meg, mi az a büntetőpont, mennyi büntetőpontnál kezdjünk aggódni és hogyan történik a büntetőpontok lekérdezése online, pillanatok alatt!

Büntetőpontok lekérdezése 2022: egy perc az egész!

2022. május 10-től a Belügyminisztérium egyik legújabb fejlesztésének köszönhetően a büntetőpontok lekérdezése online is elérhető, mindössze egy Ügyfélkapus regisztrációval kell rendelkeznünk hozzá. A korábbi hosszas ügyintézési folyamatokkal (melyek akár hetekig is eltarthattak) és várakozási idővel ellentétben így mindenki tudhatja, éppen mennyi büntetőpontnál jár, veszélyben van-e a jogosítványa.

Fontos kihangsúlyoznunk, hogy a büntetőpontok lekérdezése nem csak azok számára ajánlott rendszeres tevékenység, akiknek a munkahelyük elvárja makulátlan közlekedési előéletet. A jogosítvány büntetőpontok lekérdezése célszerű a kezdő és rutinos sofőröknek egyaránt, hiszen a büntetőpontok lekérdezése kapcsán ismerhetjük meg leggyakoribb közlekedési hibáinkat, innen tudhatjuk, hogy mire érdemes fokozott figyelmet fordítanunk!

Mik a büntetőpontok?

A közúti közlekedési előéleti pontok, köznyelven „büntetőpontok” rendszerét 2001. január 1-jén vezették be, hogy a közúti szabályszegések (egyszerű szabályszegések, fokozottan veszélyeztető szabálysértések és bűncselekmények) ne történhessenek meg rendszeresen, szankciók nélkül, ezzel is kényszerítve a kihágásra hajlamos sofőröket a biztonságos, szabálykövető magatartásra.

Csak akkor lehet valakinek büntetőpontja, ha jogosítványa is van – és azt használja is. Amikor valaki megszeg egy közúti szabályt, a hatóságok helyszíni bírsággal és az adott jogsértéshez (annak súlyosságához mérten) büntetőponttal szankcionálják – erről a vétkes sofőrt tájékoztatják; bírósági határozattal elbírált cselekmény esetében a Nyilvántartó küld értesítést.

Akkor is értesít minket a Nyilvántartó, ha a büntetőpontok száma elérte a 13-at (figyelmeztet a büntetőpontok felső határának elérésének a következményéről és a jogosítvány büntetőpont csökkentési lehetőségekről). Amennyiben valaki eléri a 18 büntetőpontot, a jogosítványát visszavonják. A leadástól számolt 6 hónapot követően akkor kaphatja vissza valaki a jogosítványát, ha utánképzésen vett részt, vagy ha a jogosultság egyéb feltételei állnak fenn.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Milyen szabálysértésért, mennyi büntetőpont jár?

  • Jobbra tartási kötelezettség megszegése – 1 büntetőpont
  • Relatív sebességtúllépés – 1 büntetőpont
  • Gyorshajtás – 4-tő 8 büntetőpontig, a sebességtúllépés mértékétől függően
  • Záróvonalon / járműforgalom elől elzárt területen való áthaladás – 2 büntetőpont
  • Megállás útkereszteződésben vagy az úttestek széleinek metszéspontjától számított 5 m-es távolságon belül – 2 büntetőpont
  • Az irányjelzés szabályainak vagy a bekanyarodási szabályoknak a megsértése – 2 büntetőpont
  • Biztonsági öv használata nélkül való közlekedés – 2 büntetőpont
  • Bukósisak és gyermekülés kötelező használatának elmulasztása – 2 büntetőpont
  • Vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használata – 2 büntetőpont
  • A kötelező haladási irány megszegése / behajtási tilalom megszegése – 4 büntetőpont
  • Biztonsági öv nélkül autópályán való közlekedés – 5 büntetőpont
  • Kijelölt gyalogos átkelőhely előtt megálló jármű melletti elhaladás, megállás nélkül – 5 büntetőpont
  • Engedély nélküli vezetés – 5 büntetőpont
  • Az elsőbbségadás és az előzés szabályainak megsértése – 6 büntetőpont
  • Megállás kijelölt gyalogos-átkelőhelyen vagy az előtt, kerékpársávon, kanyarban, vasúti átjáróban vagy az előtt, megállás/megfordulás autópályán/autóúton – 6 büntetőpont
  • Rendőri jelzés figyelmen kívül hagyása – 6 büntetőpont
  • Autópálya leállósávján való haladás – 6 büntetőpont
  • Közúti közlekedés rendjének megzavarása könnyű testi sértéssel – 6 büntetőpont
  • Piros lámpán való áthaladás – 8 büntetőpont
  • A vasúti átjárón való áthaladás szabályainak megsértése – 8 büntetőpont
  • Ittas vezetés – 8-tól 11 büntetőpontig
  • Közúti közlekedési szolgáltatás személygépkocsival, engedély nélkül – 9 büntetőpont
  • Közúti balesetokozás – 9 büntetőpont
  • Közúti veszélyeztetés – 11 büntetőpont
  • Közúti segítségnyújtás elmulasztása, cserbenhagyás – 11 büntetőpont
  • Járművezetés tiltott átengedése – 11 büntetőpont
  • Járművezetés ittas/bódult állapotban – 11 büntetőpont

A jogosítvány büntetőpontok lekérdezése online

A jogosítvány büntetőpontok lekérdezése Ügyfélkapun keresztül történik (ha még nem regisztráltunk, tegyük meg!): látogassuk meg a mo.hu oldalát, ezen belül a „Közigazgatás”, majd a „Jog” alfüleket, ahol megtaláljuk a „Tájékoztatás Közúti Közlekedési Előéleti Pontokról” c. szakaszt.  A jogosítvány büntetőpontok lekérdezése online ingyenes, bárki megteheti.

A büntetőpontok csökkentése

Ahogy fentebb is említettük, ha a jogosítvány büntetőpontok lekérdezése során túl magas (pl. 13-18 közötti) pontszámmal szembesültünk, mindenképpen érdemes lépéseket tenni a büntetőpontok csökkentésére. Ennek az útja az önkéntes utánképzés: 13 pontig 9 ponttal, 14-17 pont között 6 ponttal kell csökkenteni a büntetőpontok számát.

Amennyiben a büntetőpontok között közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegés miatt rendelt 9 pontérték megállapítása is szerepel - az utánképzésen való önkéntes részvétellel - csak a közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegés miatti 9 pont feletti pontok csökkentésére van lehetőség. Egy éven belül az utánképzéssel történő pontcsökkentés nem ismételhető meg többször!

Címkék:
közlekedés, kresz, jogosítvány, jogszabály, autóbaleset, közúti ellenőrzés,