Jöhetnek a tömeges étterem-bezárások Magyarországon? Kinyírja a vendéglátósokat a rezsiemelés

Pénzcentrum2022. szeptember 27. 21:02

A vendéglátósokat 2020 elején a koronavírus járvány már nehéz helyzet elé állította, de azt az időszakot a legtöbben még át tudták vészelni, most az emelkedő költségek okoznak gondot. A Fókusznak nyilatkozó vendéglátósok mind azt mondják, hogy nem terhelhetik tovább a vendégeikre a plusz költségeket, mert egyszerűen nem lesz vendégük. Ugyanakkor azt is tapasztalják, hogy a turisták a forint gyengülés miatt most dőzsölhetnek Budapesten.

Kisebb ételadagokkal, gyertyákkal, vastag függönyökkel készülnek a fűtési szezonra azok a budapesti éttermek amelyek eddig még nem zártak be. Több étterem úgy gondolja, nem terhelhetik tovább a vendégeikre a plusz költségeket, mert egyszerűen nem lesz vendégük.

A koronavírus után most az emelkedő költségek miatt kerülhet nehéz helyzetbe több étterem is. A Fókusznak többen is nyilatkoztak arról, hogyan készülnek átvészelni ezt az időszakot.

Átalakítjuk a fűtésünket, már megrendeltük azt az inverteres nagy hűtő-fűtőt, amivel fűteni fogunk, hogy a gázszámlánk ne legyen több millió forint

– mondta Nemes Mihály a Tilos a Tilos ügyvezetője. Legalább 30%-ot kellene emelni, de a vendégkörük ezt már nem bírná el, hiszen a legtöbb vendégük diák. Bár sok turista utazik most Budapestre, a gyenge forint miatt, az éttermek zöme küszködik. Egy másik éttermes az adagokon változtatna, így még olcsóbban tudnának ételeket kínálni, mint mondta, a helyzetük napról napra romlik: az alapanyagárak mellett, a rezsiköltségük nekik is hatalmas. Havi 5 millióval nőttek a költségeik, ezért nagyjából 20%-ot kellen emelni az áraikon, de azzal elveszítenék a vendégeket, épp amikor a legnagyobb szükség lenne rájuk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az étteremtulajdonosok igyekeznek minden lehetséges opción elgondolkodni. Hogy hosszútávon mi éri meg, még nem tudni. Legfőbb céljuk az, hogy a most következő bizonytalan időszakot a legkevesebb veszteséggel vészelhessék át.

Címkék:
étterem, rezsi, turizmus, vendéglátás, rezsicsökkentés, éttermek, forintárfolyam, rezsiemelés,