Ez keményebb lehet, mint a Covid: durva válság elé nézünk, tömeges csődhullám jöhet

ATV2022. szeptember 6. 09:45

A rezsiköltségek óriási emelkedése akár nagyobb csapást mérhet a turzimus-vendéglátásra, mint a Covid miatt lezárások, ráadásul ezt semmilyen kiadáscsökkentés nem tudja korrigálni – mondta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke, Flesch Tamás az ATV-nek.

Idén a szállodák energiakiadásai drasztikusan nőttek, Flesch Tamás pedig arról beszélt, hogy az áramnál tízszeres, a gáznál nyolcszoros szorzóval szembesültek néhányan. Például egy 150 szobás vidéki wellness-szálloda eddigi rezsiköltsége havi 12-15 millió forintról akár 100 millióra is ugorhat, amit egyszerűen nem lehet kigazdálkodni a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke szerint. Ráadásul sok szálloda már nem is kap ajánlatot a szolgáltatóktól, így ellehetetlenülhet a működésük.

Flesch szerint azért rosszabb a mostani helyzet, mint a Covid miatti lezárások, mert akkor egyrészt mindenki számíthatott rá, hogy hamarosan lesz oltás, másrészt a mostani infláció és energiaválság az egész országot sújtja, így biztosan csökkenni fog azok száma, akik el tudnak menni szállodába, étterembe. Ezt tovább rontja, hogy a két éves járványidőszak után az ágazatban már nem maradtak tartalékok. Abból a 300-350 ezer emberből, aki a turizmusban és a vendéglátásban dolgozik most, sokan elveszíthetik a munkájukat, akár 20-25 százalékuk is.

Címkék:
rezsi, szálloda, áram, turizmus, rezsicsökkentés, hotel, drágulás, infláció, oltás, fogyasztás, szállás, földgáz, árdrágulás, áram ára, energiakrízis,