Pokoli hőség söpör végig ezeken a megyéken: nincs menekvés, itt a kánikula

Pénzcentrum2022. augusztus 4. 07:36

Csütörtökön derült vagy legfeljebb gyengén gomolyfelhős, napos, csapadékmentes idő valószínű. A keleti, északkeleti szél csak kevés helyen élénkülhet meg. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 36 fok között alakul. Késő este 21 és 27 fok között alakul a hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat már most riasztást adott ki 16 megyére hőség miatt, hétvégén pedig még kíméletlenebb hőség lesz.

Elsőfokú riasztást adott ki hőség miatt csütörtökre Vas, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék kivételével az egész országban az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ez azt jelenti, hogy a napi középhőmérséklet 25 °C felett valószínű, a legmelegebb időszakban 36 fok is lehet.

Pénteken már az egész országban kánikula lesz, és Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Veszprém megyékben másodfokú riasztás lép életbe, még melegebb lesz. Szombaton szintén az ország középső felén reked meg a hőség.

Ezenfelül harmadfokú hőségriasztást léptet életbe csütörtöktől szombat éjfélig az ország egész területére az országos tisztiorvos a meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlására. Erről közös közleményben tájékoztatott a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A két szervezet felhívja az emberek figyelmét, hogy a magas hőmérséklet károsan befolyásolja egészségi állapotunkat; kiemelten veszélyes a hőség az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre. Az idősek körében a magas hőmérséklet szív- és érrendszeri panaszokat okozhat, amelyek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulniuk, továbbá érzékenyen reagálhatnak a gyógyszereket szedő betegek is - tették hozzá.

Azt ajánlják, hogy az emberek tartózkodjanak hűvös helyen a kánikula idején, elsősorban 11 és 15 óra között, kerüljék a szervezetüket terhelő fizikai munkát és zuhanyozzanak naponta többször langyos vízzel. A munkába, bevásárlásra indulók vigyenek magukkal elegendő folyadékot, és ne feledkezzenek meg a napvédő krémek használatáról, valamint a sapka, kalap viseléséről sem - tették hozzá. Arra is felhívták a figyelmet, hogy

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

a kritikus időszakban lehetőség szerint a strandokon is árnyékban tartózkodjon mindenki, és felhevült testtel senki ne ugorjon vízbe.

 

Címkék:
időjárás, kánikula, hőség, meleg, hőségriasztás, hőségriadó,