Kiszáradás fenyegeti a magyarok kedvenc tavát: lassan esélytelen lesz a strandolás

Pénzcentrum2022. július 7. 08:36

A napokban kapott szárnyra az a hír, hogy a Velencei-tó vízszintje már mindössze 77 centi volt. Az elmúlt években egyre inkább vízhiánnyal küzdött a tó, annak ellenére is, hogy telente valamennyire magához tér. A turista.hu járt utána, hogy mik lehetnek a következmények.

Sokan emlékeznek arra, hogy tavaly szeptemberben a Velencei-tó történelmi vízhiánnyal küzdött. Viszont, ha nem javul a helyzet, akkor már az idén elérhetjük a kritikus apadási szintet. Bár a téli időszakban valamelyest magához szokott térni a természet, de a rendes 140-160 centis szabályozási értéket nem sikerült tavaszra elérnie. A vízpótlás után is mindössze 130 centi volt a vízszint. A hosszú ideje tartó szárazság és a kánikula az elmúlt héten pedig újabb 10 centivel apasztotta meg a víztükröt.

Persze a teljes kiszáradástól nem kell tartani, de a strandolóknak már okozhat csalódottságot. A tó élővilágáért viszont nem kell még aggódnunk: a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDTVIZIG) elmondása szerint a tó életében teljesen megszokottak a szárazabb időszakok. A szélsőséges vízállás pedig nincs hatással a vízminőségre, csak a rekreációs célú vízhasználatra.

Címkék:
vízhiány, középiskola, velence, velencei tó, velencei-tó, kiszáradás,