Megrázó a helyzet a Balatonnál: ennyi ideje lehet hátra a magyar tengernek, utána nem lesz fürdőzés

Pénzcentrum2022. május 11. 09:01

A legpesszimistább jóslatok szerint akár 10-15 éven belül annyira elromolhat a Balaton vízminősége, hogy lehetetlenné válik benne a fürdőzés - árulta el az InfoRádiónak  Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársa.

Fél évvel ezelőtt mintegy 20 centiméterrel volt sekélyebb a Balaton, mint most, jelenleg ugyanis nagyjából 4 százalékkal van a vízszint a maximális érték alatt - mondta az InfoRádióban Tóth Viktor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársa.

Tóth Viktor szerint elképzelhető, hogy az elkövetkezendő hónapokban 20-30 centiméterekkel lejjebb kerül a Balaton vízszintje. A szakértő hozzáteszi, hogy ennél hosszabb távú jóslást becslést nem mer vállalni, de a legpesszimistább eshetőség szerint 10-15 éven belül annyira elromlik a tó vízminősége, hogy lehetetlenné válik benne a fürdés.

A kutató szerint a fő probléma az, hogy az utóbbi évtizedekben túlstabilizálták a Balaton vízszintjét. Mint mondta, ennek hátterében alapvetően rekreációs – gazdasági, turisztikai – érdekek állnak, biológiailag ugyanis semmi sem indokolja. Ennek jele Tóth Viktor szerint, hogy  az elmúlt 10-15 évben az éves balatoni vízszintingadozás 10 százalék alatti volt, míg a hetvenes évek előtt éves szinten akár 30-40 százalékot is csökkent vagy nőtt a vízszint.

 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék:
utazás, nyaralás, Balaton, fürdés, ,