Egyre kilátástalanabb a helyzet a Balatonnál: milliárdokba kerülne a változás

Pénzcentrum2022. április 1. 09:30

Többezer illegális stég van szerte a Balaton körül, amiknek a felszámolása több milliárd forintba kerülne, számol be a hirbalaton.hu.

Lábdy Jenő, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgató-helyettese a siófoki Víz világnapi konferenciáján beszélt arról, hogy több ezer illegális stég van a Balaton körül. Ezekkel az a gond, hogy csak egészen addig a pontig van gazdájuk, amíg valaki horgászni szeretne, ámde amikor kiderül, hogy illegális a tulajdonosa hirtelen már nem megállapítható, így a stég felszámolásának költségeit a vízügynek kell állnia. Ami pedig milliárdokba is kerülhet.

Az igazgatóhelyettes kifejtette, hogy ezeknek a szabálytalanul létesült stégeknek mára már olyan nagy a számuk, hogy a társadalomra is hatással lenne a felszámolásuk. Ez pedig csak úgy lenne kivitelezhető, ha megfelelő politikai hangsúlyt kapna a projekt és egy nagyobb programot szerveznének köré.

Ezen felül kiemelte, hogy döntéseket kell hozni arról, hogy mi legyen a sorsa azoknak a területeknek, amelyek a Balaton medreként vannak nyilvántartva, de az új vízparti tervek miatt feltöltötték azokat.

Címkék:
Balaton, illegális, felszámolás, milliárdok,