Mi lesz veled, turizmus? A járvány és háború árnyékában lecsap a drágulás, elmaradnak a vendégek

Pénzcentrum2022. március 29. 09:43

A koronavírus járvány legsúlyosabban talán a turizmus-vendéglátás szektort érintette. A korlátozó intézkedések miatt számos vállalkozás szüntette meg tevékenységét és hagyta el a szakmát örökre. Az ágazat jelenéről és jövőbeli kilátásairól Holczerné Szentirmai Ágnest, a Turizmusfejlesztők és Tanácsadók Szövetségének elnökét kérdezte a HelloVidék.

"A munkaerőhiány a vendéglátás és a szálláshely szolgáltatás minden területén gondot okoz, főként a szakképzett munkaerő hiánya feltűnő. Elég megnézni az álláshirdetéseket, kevesen tértek vissza a váltás után korábbi munkahelyükre. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy már a járványt megelőzően is súlyos munkaerőhiánnyal nézett szembe az ágazat, azaz egy kedvezőtlen helyzet még tovább súlyosbodott a járvány hatására" - mondta el Holczerné Szentirmai Ágnest a lapnak.

"Egy háború, különösen, ami közvetlen szomszédos országban folyik, egyértelműen negatív hatásokkal jár: már nem csak az orosz és ukrán foglalásokat mondják le a szálláshelyeken, hanem más országokból is egyre többen teszik ezt. Azok a desztinációk, melyek vendégkörében jelentős mértékben szerepeltek korábban az érintett országok lakói, mindenképpen óriási bevételkieséssel szembesülnek. Így van ez Törökországban, de így van ez Hévízen is" - mondta a szakértő arról, milyen hatása van a háborúnak a turizmusra.

A teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

Címkék:
turizmus, járvány, ukrajna, oroszország, munkaerőhiány, ukrán, orosz, háború,