Teljesen átalakultak tavaly a magyarok utazási szokásai: kevesebb az új autó, nőtt a személyszállítás

Pénzcentrum2022. március 10. 21:30

A személyszállítás nőtt, az áruszállítás csökkent a tavalyi negyedik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, és egyik sem érte el a járvány előtti, 2019 negyedik negyedévi szintet - derül ki a szállítási teljesítményekről kiadott legfrissebb KSH-jelentésből. A jelentés szerint a Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma eközben egy év alatt 11 százalékkal csökkent

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 16,0 százalékkal több 129,2 millió utas vette igénybe a helyközi személyszállítási eszközöket és 55,0 százalékkal több, 5,2 milliárd  utaskilométert tettek meg. Az utasok száma 18,8 százalékkal, az utaskilométer harmadával 33,3 százalékkal maradt el a két évvel korábbitól.

A helyi személyszállítást használó utasok száma a tavalyi negyedik negyedévben 25,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, és 24,4 százalékkal több utaskilométert tettek meg. A szállított áruk mennyisége 7,8 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbihoz képest, és 2,9 százalékkal haladta meg a két évvel korábbit, az árutonnakilométerben mért szállítási teljesítmény azonban az előző év negyedik negyedévéhez viszonyítva 4,1 százalékkal, a 2019-es negyedik negyedévhez mérve 8,3 százalékkal csökkent.

A szállított árutömeg 70 százaléka közúton jutott el rendeltetési helyére, a volumen 20,4 százalékkal nőtt egy év alatt. A közúti szállítás árutonnakilométerben mért teljesítménye 8,9 százalékkal nőtt a 2020. negyedik negyedévihez képest, és 1,5 százalékkal elmaradt a két évvel korábbitól. A vasúton szállított árumennyiség 10,4 százalékkal, a szállítási teljesítmény 12,0 százalékkal csökkent.

A jelentés kitér arra, hogy a  Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér negyedik negyedévi teherforgalma (34,3 ezer tonna) 31 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest, annak köszönhetően, hogy tavaly január elején a BUD Cargo City megkezdte működését. 2019 negyedik negyedévéhez mérten is nagymértékű (33 százalékos) volt az emelkedés. A repülőtér negyedik negyedévi utasforgalma 2,1 millió fő volt, csaknem tizenkétszerese az előző év azonos időszakinak, de alig több mint fele a két évvel korábbinak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A jelentés szerint a Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma (62 ezer) az egy évvel korábbinál 11, a 2019. azonos időszakinál 25 százalékkal kevesebb volt, összefüggésben az autóipari termelést nehezítő alapanyaghiánnyal. A forgalomba helyezések száma az új személygépkocsik esetében 27 százalékkal csökkent, a használtaknál 8,6 százalékkal nőtt egy év alatt, a 2019. negyedik negyedévitől viszont 36, illetve 12 százalékkal elmaradt. A forgalomba helyezett elektromos személygépkocsik száma 93 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, több mint négyszerese volt a két évvel korábbinak, arányuk azonban a 2021 második félév végi járműállománynak csupán 5 ezreléke.

A december 31-én forgalomban lévő közúti gépjárművek állománya csaknem 4,9 millió darab volt, ebből a személygépkocsik száma 4,0 millió, a tehergépkocsiké 559 ezer, a motorkerékpároké 203 ezer, a vontatók állománya 86 ezer, az autóbuszoké 18 ezer. A gépjárművek átlagos kora fél év alatt 0,2 évvel, 15,0 évre növekedett.

Címkék:
autó, MÁV, volán, személyszállítás, új autó, áruszállítás,