Erről se feledkezz meg utazás előtt: több százezres kiadást, és még egy pert is a nyakadba akaszthatnak

Pénzcentrum2021. július 16. 11:04

Biztosítás nélkül nekivágni egy külföldi nyaralásnak több mint felelőtlenség, pláne, ha gyerekkel, idősebb rokonnal vagy éppen saját autóval utazik az ember. Ha mégis megfeledkezel róla itthon a nagy kapkodásban, még akkor sincs minden veszve, de nagyon alaposan utána kell nézni a feltételeknek.

A Magyar Turisztikai Ügynökség múlt havi előrejelzése szerint idén nyáron a magyarok 37 százaléka tervez külföldre utazni, a legtöbben a közeli Ausztriába és Horvátországba látogatnának. A pandémia miatt azonban az utazás tervezése komplikáltabb lett, sokkal több mindent kell átgondolnunk, ráadásul az információk útvesztőjében nem is könnyű tájékozódni a folyamatosan változó szabályokról, tudnivalókról.

A vírushelyzetből adódóan a külföldi utazások megtervezésénél alapvető fontosságú, hogy hiteles forrásokból tájékozódjunk. Mivel az utazási korlátozások és szabályok akár egyik napról a másikra változhatnak, mindenképpen érdemes a kiszemelt ország magyarországi nagykövetségének honlapját felkeresni, mivel itt biztosan a legnaprakészebb tudnivalók szereplenek, szemben más online felületekkel. Emellett a Konzuli Szolgálat utazási tanácsait és az EU Re-Open oldalát is célszerű áttekinteni, ahol folyamatosan frissülő információkkal látják el az utazni vágyókat – figyelmeztet a BDO Magyarország friss közleményében.

De nem szabad megfeledkezni a szokásos biztonsági intézkedésekről sem, azaz az utasbiztosításról: a nyári utazási szezon beindulásával idén különös jelentősége van annak, hogy a lehető legszélesebb körben gondoskodjunk a biztonságunkról.

Külföldi nyaralás esetén eddig sem volt tanácsos utasbiztosítás nélkül elindulni, most azonban végképp elképzelhetetlen.

Érdemes azonban mindenképpen alaposan körbejárni a kérdést még utazás előtt, hiszen a lényeg a ez esetben is a részletekben rejlik. Mi van akkor, ha valaki a nagy kapkodásban elfelejti megkötni az utasbiztosítását és már csak akkor jut eszébe, amikor már külföldön van?

Alapvetően ebben az esetben három eljárásrend van szokásban a biztosítóknál, hogy melyiket alkalmazzák, azt ők döntik el, hiszen versenypiac van.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  •  Van társaság, mely eleve kizárja a határátlépést követő szerződéskötést
  • Mások várakozási időt kötnek ki
  • A harmadik lehetőségként feltételekhez köti, például megkérdezi (online is), hogy valamennyi biztosított Magyarországon van-e az adott pillanatban, ha a válasz nem, akkor egy külön kérdőívet kell kitölteni, az alapján a biztosító elbírálja a kockázatot és telefonon vagy e-mailben felveszi a kapcsolatot.

Ha valaki nem valós adatot közöl és ez a kárrendezés során kiderül, az az eset súlyától függően a kárigény elutasítását, de akár polgári peres eljárást is maga után vonhat

– mondta el a Pénzcentrumnak Lambert Gábor, a MABISZ kommunikációs vezetője.

Mielőtt kapkodva megkötnénk a biztosítást külföldről, feltétlenül nézzünk utána, van-e erre mód az adott biztosítónál, ha szükséges, kérdezzünk rá a telefonos ügyfélszolgálaton, vagy írásban, nehogy később baj legyen belőle.

Gondolkodj előre!

Az utasbiztosítási piacon érdekelt társaságok kínálata rendkívül széles. Egy fejlett versenypiacon kell megtalálni a legjobb ajánlatot, amelyen nem csak árverseny van a szereplők között, hanem szolgáltatás és minőségi verseny is. Amit az általános feltételekről érdemes tudni, azt a MABISZ összegyűjtötte a honlapján. A biztosítók azonban – saját üzletpolitikájuknak valamint a piacot jellemző versenyhelyzetnek megfelelően – eltérő szolgáltatásokat nyújthatnak, és eltérő biztosítási összegeket (szolgáltatási limitet) alkalmazhatnak, így mindig érdemes az esetleges utazás előtt több biztosító ajánlatát összehasonlítani, vagy szakértőhöz fordulni.

Címkék:
utazás, nyaralás, utasbiztosítás, külföld, mabisz, biztosító,