Még csak most kezdődik a baj: kőkemény drágulás jöhet a vendéglátásban

HelloVidék2021. június 28. 08:13

A koronavírus a legjobban HoReCa (Hotels, Restaurants, Cafés - hotelek, éttermek, kávézók) szektort sújtotta. A bajba jutott ágazatot a kormány bértámogatással segítette, de ez nem volt elengedő. Sokan végleg elhagyták a szakmát, mert a túlélés miatt rákényszerültek a váltásra. A jelenlegi helyzet sem túl rózsás, mégis egy kis reménysugarat jelent a fél éve tartó sötét után, hogy nyáron ismét felpöröghet a belföldi turizmus. Most a HelloVidék összegezte, hogyan érintette a szektort a járványhelyzet, illetve annak is utána jártunk, mire számíthatunk idén.

A beutazási korlátozások, illetve a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó, a járvány megfékezését célzó védelmi intézkedések hatására a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 86 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. Az ágazatot nagy nehézségek elé állította a vírushelyzet, a legfrissebb adatok szerint pedig a legnagyobb mértékű visszaesést, vidéki szempontból a Balatoni turisztikai régióban tapasztalták.

A Központi Statisztikai hivatal legfrissebb, februári adatai szerint a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 94 százalékkal csökkent és az összes vendégéjszaka 68 százalékát a belföldi vendégek töltötték el. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 90 százalékkal volt kevesebb az előző év februárinál. Hogy pontosabb képet kapjunk az ágazatban tapasztaltakról, több szempontból vizsgáltuk meg az elmúlt évet.

Mivel a járványhelyzet erősen felbolygatta az elmúlt hónapokat, így első körben azt eredményezte, hogy teljesen átalakult a ranglista az elmúlt évekhez képest, más lett a leglátogatottabb régiók és megyék sorrendje hazánkban. A belföldi utazási szokások átalakultak, egyre többen indultak el felfedezni hazánk szépségeit és a járványhelyzet ellenére is keresték a lehetőséget a belföldi kikapcsolódásra.

Szigetvári József, a Szallas.hu Csoport vezérigazgatója elmondta, 2020-ban a balatoni régió, a Nyugat-Dunántúl és a Tisza-tó térsége voltak a legdrágább úti célok.

Az átlagos foglalási ár 57 340 forint volt, de ez térségenként, településenként és időszakonként jelentős különbségeket takar. A Balatonon átlagosan 78 000 Ft volt a foglalási ár, a Nyugat-Dunántúlon 60 ezer Ft és a Tisza-tónál pedig 58 000 forintot fizettek átlagosan foglalásonként. Az átlagos foglalási ár/fő/éj 9999 Ft, az átlagos ár/éj 27 970 Ft volt

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- mondta Szigetvári József. Hozzátette, a szálláshelyek forgalma változó volt, másként oszlott meg az év egyes szakaszaiban. Egyértelműen a július és az augusztus hónapok voltak a legtelítettebbek, viszont a megoszlás leköveti a korlátozásokat is. Ennek mentén a tavaszi karantén, majd később a november 11-től életbe lépő korlátozások miatt ezek az időszakok alacsonyabb számokat produkáltak. Nem csoda, hiszen a vírus komoly kihívások elé állította a teljes ágazatot. Országszerte vannak szálláshelyek, akik időszakosan, de akadnak olyanok is, akik végleg bezártak.

További részletek a cikkben!

Címkék:
járvány, vendéglátás, koronavírus, vendéglátóhely, belföldi turizmus, korlátozások, szálláshelyek,