Rossz hírt kaptak a Szlovákiába készülő magyarok: továbbra sem fogadják el a magyar védettségi igazolást

Pénzcentrum2021. június 2. 10:04

Szűkszavúan nyilatkozik a szlovák külügyminisztérium és egészségügyi minisztérium is arról, hogy mikor lehet megegyezés az oltási igazolások kölcsönös elismeréséről Magyarországgal. Pedig Csehországgal, Ausztriával és Lengyelországgal már sikerült megegyezniük. 

Továbbra sikerült megállapodnia Szlovákiának és Magyarországnak az oltási igazolás kölcsönös elismeréséről. A külügyminisztérium csak annyi tájékoztatást adott kedden, hogy „szakmai szinten” folynak az egyeztetések - írja a Paraméter.sk.

A Paraméter információi szerint a problémát az jelenti, hogy a magyar Védettségi igazolványon nem szerepel az oltás típusa, és csak az első oltás dátuma van rajta feltüntetve. Emellett szinte az oltottakkal teljesen azonos védettségi igazolványt kapnak azok is, akik nincsenek beoltva, de átestek a betegségen. Az ő kártyájuk csak annyiban különbözik az oltottakétól, hogy az oltás időpontja helyett a kártya érvényességi ideje szerepel rajta.

Nem erősítette meg az egészségügyi minisztérium sem, hogy a miniszter megállapodott volna az oltási/védettségi igazolások kölcsönös elismeréséről, szemben azzal, amit Gyimesi György, az OĽaNO politikusa írt a múlt héten. Az egészségügyi minisztérium is csak egymondatos választ küldött a Paraméter kérdéseire, ebből azonban szintén az derül ki, hogy a magyar oltási igazolással van probléma.

A COVID-19 elleni oltás Magyarországon kiállított igazolásának elismerése szakmai viták tárgya

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

– áll a minisztérium szűkszavú válaszában. Nem kaptak választ arra sem, hogy Szlovákia elismeri-e majd a Szputnyik V-vel vagy a kínai vakcinával oltottak védettségét.

Címkék:
egészségügy, oltás, magyar, minisztérium,