Újabb korlátozásokat tervez az EU: tovább drágulhatnak az új autók

hvg.hu2020. szeptember 16. 10:45

Szigorítaná a CO2-kibocsátási normákat az EU: 2030-ra a gyártóknak 37,5 százalékkal kell csökkenteniük az értéket.

Tovább szigorítaná a kibocsátási szabályokat az EU: német lapértesülésk alapján a hvg.hu azt írja, 2030-ra további 37,5 százalékkal csökkenteni kell a flottaszintű CO2-kibocsátást. Ez 2,7 literes fogyasztású benzines-, illetve 2,4 literes fogyasztású dízelüzemű autókat vetít előre a lap szerint.

Az Unió a már elfogadott 37,5 százaléknál nagyobb mértékben, 2030-ra 50 százalékkal szeretné csökkenteni az új személyautók CO2-kibocsátást. Amennyiben ezt elfogadják, a 10 év múlva forgalomba állítandó autók közül a benzinesek 2 literes, a dízelek pedig 1,8 literes fogyasztással kell, hogy üzemeljenek.

2020-tól az autógyártóknak flottaszinten hozniuk kell a 95 gramm/kilométeres kibocsátási értéket. Ha ezt túllépik, komoly bírságot kell fizetniük. A szabályozás nyomán egyre több a lágyhibrid, hibrid és plugin hibrid modell, amelyek lényegesen drágábbak a hagyományos hajtéssal szerelt autóknál. Ha még ennél is kevesebb kibocsátási normának kell megfelelni, az további fejlesztést igényel, amely újabb drágulást eredményezhet az autópiacon.

Címkék:
fogyasztás, eu, szabályozás, kibocsátás, autók, újautó,