Itt a hivatalos tájékoztatás: meglepő, mi derült ki a Balatonban talált döghalakról

Pénzcentrum2020. augusztus 18. 19:36

Nem kell félni a balatoni haltetemektől - adta hírül a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. A társaság ezzel együtt várja a lakossági bejelentéseket.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. hivatalos tájékoztatása szerint a jégolvadástól kezdve folyamatosan figyelik a halőrök a Balatonon és a befolyókon előforduló tetemek számát és fajösszetételét. E mellett a halőrök rendszeresen begyűjtik a tetemeket - írja a sonline.hu.

A társaság szerint szinte az év minden időszakában lehetnek elhullott halak a Balatonban, ám az elpusztult egyedek legnagyobb része a tavaszi időszakban tűnik fel a parti régióban. Ezek többsége végelgyengült busa és angolna, amelyek pusztulását parazita is okozhatja.

A második leggyakoribb elhullott fajok a keszegfélék. A rossz kondícióban lévő, nem jól telelt, élősködők által megtámadott, idős és/vagy beteg példányok legnagyobb arányban az ívás miatti energia-veszteségtől pusztulnak el tavasszal.

Az utóbbi években megfigyelték, egyre több ponty hullik el a tavaszi időszakban. A Balatonban pedig a halászat megszűnése és az egyre erősödő haltelepítéseknek, és szigorodó szabályozásnak köszönhetően megnövekedett a pontyállomány mérete.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fontos megjegyezni, hogy a jelentősebb elhullásról a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. tájékoztatja a vízügyi kezelőt, valamint a katasztrófavédelmi és az állategészségügyi hatóságot is - ám ilyenre hosszú ideje nem került sor.

Címkék:
pénzcentrum.hu, utazás, Balaton, hal, vízügy, döghal,