Záporoznak a feljelentések a Balatonnál: sokan a szabályok létezéséről sem tudnak

Pénzcentrum/InfoRádió2020. július 3. 08:44

Hónapok óta nő a szabálytalankodáson kapott horgászok száma a Balatonnál, a májusi adatsor azonban a szakembereknek is okozott meglepetést. Az enyhülő járványvédelmi korlátozások hírére úgy gondolták a szakemberek, hogy visszatér a horgászat rendje a régi kerékvágásba.

Sokan csak teljesen felületesen olvasták el a horgászat feltételeit és nem figyeltek arra, hogy a horgászat szabályai nem változtak, illetve hogy egyáltalán vannak - fogalmazott a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. beszámolója. A halőrzési helyzet ennek megfelelően alakult májusban, 123 esetben tettek feljelentést horgászattal kapcsolatos szabályszegések miatt, és ezzel az évben már 310-re emelkedett az eddigi összesített szám - írja az Infostart.

Értelmetlen összehasonlítani az előző év hasonló időszakának számait a jelenlegi időszakéval, hiszen egy átlagos esztendőben nagyjából ennyi feljelentést készítenek a halőrök egész évben. Engedély nélkül harmincheten horgásztak és volt, akivel azon kellett vitatkozniuk a halőröknek, hogy

a horgászat nem folytatható pusztán állampolgári jogon.

A használható felszerelések számát huszonöten sértették meg, ebből egy-egy horgász már négy és öt bottal horgászott. Tizenhat horgásznak kerülte el a figyelmét a méretkorlátozás, legtöbb esetben pontyoknál, de előfordult méreten aluli balin és csuka is. Négyen szerettek volna a darabszám korlátozás lehetőségénél több halat hazavinni, jellemzően süllőt - derült ki többek között.

Címkék:
utazás, Balaton, horgászat, horgász,