Itt vannak Budapest blicckirályai: 2 milliós pótdíjat hozott össze a csúcstartó

Pénzcentrum2020. június 25. 08:59

Bár az utasok döntő többség a szabályoknak megfelelően veszi igénybe a közösségi közlekedési szolgáltatásokat, még mindig vannak olyanok, akik feleslegesen, milliós pótdíjtartozásokat halmoznak fel. Mutatjuk a 2019-es év legnagyobb bliccelőit.

A Budapesti Közlekedési Központ még 2015-ben döntött úgy, hogy felülvizsgálja a korábbi évtizedek pótdíjazási gyakorlatát és szigorúbban lép fel a jegy és bérlet nélkül utazókkal szemben. Ezzel párhuzamosan hatékonyabbá tette a pótdíjtartozási eljárásokat is. A szigorúbb követeléskezelésnek köszönhetően évente több tízezer fizetési meghagyást és végrehajtási eljárást indít a BKK azokkal szemben, akik jegy és bérlet nélkül veszik igénybe a közösségi közlekedési szolgáltatásokat.

A fővárosban közlekedők döntő többsége megvásárolja az utazáshoz szükséges jegyeket, de minden évben vannak olyanok, akik nem csupán jegy, vagy bérlet nélkül utaznak, hanem figyelmen kívül hagyják a pótdíjazással járó kötelességeiket, felszólításokat is. A Budapesti Közlekedési Központ összeállította az elmúlt év legnagyobb pótdíjbefizetéseinek listáját. A felsorolt összegek nem csupán fizetési elvárások, hanem már konkrét, teljesített befizetések. Ezek többségét jogi eljárásokat követően fizették be a pótdíjazott utasok.

TOP10 egyösszegű, ténylegesen befolyt pótdíjbefizetések 2019-ben:

  • 1. 1 915 388 Ft
  • 2. 1 635 135 Ft
  • 3. 1 030 250 Ft
  • 4. 948 735 Ft
  • 5. 930 889 Ft
  • 6. 920 351 Ft
  • 7. 858 109 Ft
  • 8. 850 691 Ft
  • 9. 824 801 Ft
  • 10. 794 142 Ft

A negatív rekordert összesen 48-szor pótdíjazták a BKK járatain, akivel szemben a befizetések elmulasztása miatt 8 végrehajtási eljárás indult. A kiszabott pótdíjak befizetésével töredékére lehetett volna csökkenteni a notórius bliccelő kiadásait, és a pótdíjazással járó adminisztrációt.

Inkább fizesd be a pótdíjat, ha elkaptak!

Nem csak a közlekedési társaságoknak, hanem az utasnak is az az érdeke, hogy minél előbb rendezve legyen a kiszabott pótdíj. Bár a 8 ezer vagy a 16 ezer forintos kezdeti összegek elsőre soknak tűnnek, ennek ellenére nem éri meg halogatni a befizetést. A szigorított követeléskezelési módszerek miatt a pótdíjazott utasok egyértelműen akkor döntenek a legjobban, ha minél hamarabb rendezik a jegyellenőrök által kiállított sárga csekket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem érdemes abban reménykedni, hogy a pótdíjtartozás elévül, ugyanis a BKK ha kell, bíróságra viszi az ügyeket. Az eddigi pótdíjazási polgári pereket több mint 90 százalékában a BKK nyerte, ezekben az esetekben törvény szerint a pótdíj összegén kívül a per valamennyi költsége is a pótdíjazott utasra hárul.

A BKK lehetőséget biztosít a csekkes befizetésen kívül, az összeg banki átutalására, illetve a számlavezető bankfiókokban történő befizetésre. Ennek keretében fizetési emlékeztetőket küld ki, akár több havi részletfizetést is biztosít a pótdíjazottak számára, továbbá szeretné a közeljövőben lehetővé tenni a helyszíni pótdíjazáskor a bankkártyás fizetést is.

Címkék:
utazás, bkk, bkv, Budapest, sárga csekk, tömegközlekedés, pótdíj, bliccelés, jegyellenőr,