Mától Spanyolország is megnyitja kapuit: tömegek indulhatnak meg a tengerpartra

MTI2020. június 21. 10:30

Spanyolország június 21-től korlátozások nélkül fogadja az Európai Unió tagállamaiból érkezőket - jelentette be Pedro Sánchez miniszterelnök. A kormányfő elmondta: jövő vasárnap jár le a járvány miatt elrendelt szükségállapot, és ezzel összhangban a határokon feloldják a három hónapja bevezetett szigorításokat, a kötelező kéthetes karantént a beutazókkal szemben, illetve, hogy csak a spanyol állampolgárok, az itt élő külföldiek, a diplomaták, a személy- és áruszállítók és a határokon naponta ingázó munkavállalók léphetnek be az országba.

Kivételt képez Portugália, a két ország július elsején nyitja meg határait egymás felé egy nagyszabású ünnepség keretében az állam- és kormányfők részvételével. Spanyolország ettől a naptól kezdve fokozatosan fogadja a harmadik, vagyis nem uniós országból érkezőket is, amennyiben járványügyi helyzetük ezt lehetővé teszi - közölte a miniszterelnök.

Pedro Sánchez hangsúlyozta a gazdaság helyreállításának fontosságát, kiemelve a turizmust és az autóipart. Mint mondta, mindkét ágazat ösztönzésére tervet dolgozott ki a kormány, amelyet a jövő héten ismertet. Az autóipar esetében több mint 3,7 milliárd eurós programról van szó, amely egyebek mellett az elektromos járművek vásárlását támogatja - tette hozzá.

Az autógyártási ágazatból származik a spanyol hazai össztermék (GDP) egytizede, az autóipar közvetlenül 650 ezer, közvetve pedig több mint kétmillió embernek ad munkát. A miniszterelnök hangsúlyozta: a vírus jelentette veszély nem múlt el, csak a járvány epicentruma került át a világ más területeire, ezért fel kell készülni a járvány esetleges második hullámára.

Ennek érdekében parlamenti bizottság alakul, amely értékeli az eddigi kríziskezelést és javaslatokat tesz a szükséges intézkedésekre. Pedro Sánchez beszámolt arról is, hogy az oktatási és az egészségügyi minisztérium javaslatot dolgozott ki a gyerekek biztonságos iskolai visszatérésére szeptembertől. Ősztől minden tanintézménynek cselekvési tervvel kell rendelkeznie fertőzésgóc kialakulásának esetére, és ennek végrehajtására felelőst kell kijelölnie.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Spanyolország a világon az ötödik, Európában a második az igazolt koronavírus-fertőzések számát tekintve, szombatig összesen 243 605 esetet regisztráltak. A nyilvántartott halálos áldozatok száma 27 136.

Címkék:
utazás, nyaralás, járvány, tengerpart, spanyolország, korlátozás, szükségállapot,