Ez nem lesz elég a turizmus megmentéséhez: külföldiek nélkül az ágazatnak vége?

Pénzcentrum2020. május 6. 09:31

A svájci UBS bank elemzése szerint márciusban 68 százalékkal estek vissza az idegenforgalmi költések Európában a koronavírus miatt, de ugyanez az arány Olaszországban például 96 százalék volt. A szakmabeliek arról beszélnek, hogy Magyarországon a turizmus gyakorlatilag megszűnt, és a legjobb esetben is csak nyár végén kezd majd éledezni. Bár megoldási javaslatok már vannak a fogadó országok részéről, az is erősen kétséges, hogy mennyire juthatnak el idén nyáron a magyar turisták a kedvenc külföldi helyeikre, például Horvátországba, Olaszországba vagy Görögországba.

A járvány tehát fogyasztói és céges oldalról is jelentősen felkavarta a turizmust. Mekkora forgalom esik ki a turizmus ellehetetlenülése miatt? Mennyi pénzt költöttek eddig a magyarok külföldön és belföldön, és mennyit a külföldiek Magyarországon? A statisztikai hivatal adatai alapján tavaly a magyarok csaknem annyi időt töltöttek többnapos utakon Magyarországon (59,28 millió nap), mint külföldön (58,403 millió nap) - írja a G7.

A turizmus olyan iparág, amiben Magyarországon a bevétel nagyjából 40 százaléka a III. negyedévben, azaz júliustól szeptemberig jön be, amikor a lakosság nyaral. Szerencsés esetben a külföldi turisták kiesését valamelyest pótolhatják majd a külföld helyett Magyarországot választó belföldi turisták, azonban mivel a járvány miatt magyarok tízezreinek válik az elmúlt évekhez képest jóval bizonytalanabbá a pénzügyi helyzete, az sem biztos, hogy annyian mennek majd nyaralni itthon, mint ahányan külföldi utat terveztek eredetileg idén nyáron.

Az utóbbi tíz évben (a 2008-as válságot követően) Magyarország egyre népszerűbb nemzetközi úti cél lett, és amíg a külföldiek rászoktak az itteni nyaralásra, a magyarok is szívesebben utaztak külföldre. A belföldi turizmus 2011-ig nőtt, aztán esett, és azóta is mérsékelten esik. Ez alapján talán még lehetne abban reménykedni, hogy ha a magyarok idén belföldön nyaralnak, pótolhatják a kieső külföldi turisták jelentette bevételt a turisztikai szektornak. Csakhogy a külföldiek jóval többet költöttek átlagosan itthon, mint a magyarok külföldön.

2019-ben az összes többnapos belföldi úton a magyar lakosság összesen 394 milliárd forintot költött el, míg külföldön 746,5 milliárd forintot. A magyar turisták azonban külföldön jóval kevesebbet költenek, mint amennyit a külföldiek Magyarországon (Ez 2019-ben átlagosan 12,8 ezer és 18,2 ezer forint volt naponta). A magyar turisztikai vállalkozások bevétele főként külföldi vendégekből származik, akiknek a költése évről évre egyre emelkedett 2019-ig. Tehát még abban a hipotetikus helyzetben is nagyon fájna a következő időszak a magyar turizmusnak, ha minden eddig külföldön elköltött pénzt itthon költenének el a nyaraló magyarok.

Címkék:
utazás, turizmus, vendéglátás, külföld, belföld, idegenforgalom, szállás,