Valósággal ellepték a magyarok a szálláshelyeket: ezért mentek fel az árak?

Pénzcentrum2019. október 11. 13:01

2019. augusztusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2,3, a belföldi vendégek által eltöltötteké 1,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőházakban, valamint a közösségi szálláshelyeken). A szezonális és naptárhatás figyelembevételével a külföldivendég-éjszakák száma 1,8 százalékkal nőtt, a belföldivendég-éjszakák száma 0,1 százalékkal csökkent. A kereskedelmi szálláshelyek - folyó áron számolt - összes bruttó árbevétele 8,7 százalékkal emelkedett.

2019. augusztusban az előző év azonos hónapjához képest így alakult a szálláshelyek forgalma:

  • A külföldi vendégek száma 3,0, a vendégéjszakáké 2,3 százalékkal nőtt. A szálláshelyekre érkezett 754 ezer vendég közel 2,1 millió vendégéjszakát töltött el. Utóbbiak száma a szállástípusok és a régiók többségében emelkedett. A vendégéjszakák felét Budapesten, 19 százalékát a Balatonnál töltötték a külföldi vendégek.
  • A belföldi vendégek száma 2,8, a vendégéjszakáké 1,0 százalékkal volt több. A vendégszám 915 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma 2,5 millió volt. Ez utóbbi mutató értéke a szállodákban, panziókban és a kempingekben is nőtt. Az előző hónaphoz hasonlóan, a belföldi vendégek körében a Balaton volt a legnépszerűbb régió, ahol háromszor annyi éjszakát töltöttek el, mint a második legkedveltebb területen, Észak-Magyarországon.
  • A szállodák szobakihasználtsága 76,5 százalékos volt.
  • Az összes bruttó árbevétel folyó áron 8,7 százalékkal (69 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 9,7 százalékkal (45 milliárd forintra) emelkedett.
  • Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok összességében 5,5 milliárd forintot fizettek a kereskedelmi szálláshelyeken, amely 65 százalékos növekedést jelent.

2019. augusztus 31-én az előző év azonos időpontjához képest:

  • 115-tel kevesebb, 3419 kereskedelmi szálláshely 99 ezer szobával és 355 ezer férőhellyel működött.

2019. január-augusztusban az előző év azonos időszakához képest:

  • A kereskedelmi szálláshelyek által regisztrált vendégéjszakák száma 0,1 százalékkal csökkent, és összesen 22,1 millió volt. A külföldi és a belföldi vendégek egyaránt 0,1 százalékkal kevesebb (10,7 millió, illetve 11,4 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.
  • A szállodák szobakihasználtsága nem változott, 61,8 százalék volt.
  • A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 8,1 százalékkal több, 368 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.
Címkék:
utazás, nyaralás, hotel, nyár, külföld, ksh, belföld, augusztus,