Ilyen újdonságokkal várják a fürdőzőket: már most tömeg van a strandokon

Magyar Nemzet2019. június 11. 09:01

A hosszúhétvégére kinyitott a balatoni strandok többsége, és pünkösdkor több tízezren keresték fel az ingyenes fürdőhelyeket is. A hőség elől menekülők birtokba vették a három kilométer hosszú balatonlellei és a húszezer négyzetméteres boglári Platán standot is, és sokan célozták meg Zamárdit is, a fővároshoz legközelebb eső balatoni fürdőhelyet.

Korábban nyitott a tervezetnél Keszthelyen a Városi, a Helikon és a Libás strand is, ahol új úszó napozóstégek is várták az első vendégeket - írja a Magyar Nemzet. Révfülöpön átadták a Császtai strand homokos gyereköblét, Tihany pedig pálinkapiknikkel várta a balatonra utazókat. A balatonfüredi Tagore sétányon a hal- és borünnep háromnapos gasztronómiai eseményein vehettek részt a pünkösdözők. A szigligeti várban pedig pünkösdvasárnap reggelétől hétfő estig történelmi harcászati bemutatókra került sor. 

A Balaton vize kiváló, a tó egyetlen területén sincs kifogásolható méretű algaszaporodás - mondta el Boros Gergely, az MTA Balatoni Limnológiai Intézetének tudományos főmunkatársa. A klorofillkoncentráció, ami az algásodás egyik mutatója, alacsony, a Keszthelyi- és a Szigligeti-öbölben 8-10, a tó keleti medencéjében 4-5 mikrogramm literenként. - A tóban nincsenek olyan fajok, amelyek veszélyt jelentenének az emberre - jelezte a kutató.

Címkék:
utazás, Balaton, strand, nyár, penzcentrum, programok, pünkösd,