Közlekedő Tömeg: nem férnek fel az IC-kre az utasok

Pénzcentrum2018. október 28. 12:02

50 InterCity-vonatra nem fértek fel az utasok a hosszú hétvégén, azonnal meg kell kezdeni a MÁV-Start félreállított kocsijainak forgalomba helyezését - közölte közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület.

A hosszú hétvége alatt (vagyis október 19-e és 23-a között) 50 InterCity- és EuroCity-vonatra fogytak el indulás előtt a másodosztályú helyjegyek. Ezzel akár 3 órás késést is okozhatott a MÁV-Start annak a több ezer embernek, aki IC-vel akart utazni - írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület.

Információik szerint azért nincs elég férőhely, mert a vasúttársaság a tulajdonában lévő InterCity- és EuroCity-kocsik csupán 56 százalékát adja naponta forgalomba, a nem közlekedő kocsik jelentős része karbantartásra vagy felújításra vár. Ezek elvégzésének legnagyobb hátráltatója pedig az IC+, a MÁV-Start hobbiprojektje, mely leköti a Szolnoki Járműjavító kapacitásának jelentős részét.

Azt írják, a Szolnoki Járműjavító minden erejével az IC+ projekttel foglalkozik, és a félreállított, jóval rövidebb idő alatt forgalomba állítható kocsik karbantartása csak másodlagos.

"Azaz egy évek óta húzódó projekt miatt nem biztosít elég férőhelyet a vonatain, és okoz ezzel akár 3 órás késést a saját utasainak a MÁV-Start" - írja az egyeüslet, amely szerint mielőbb intézkedni kellene jó állapotú, használt külföldi járművek beszerzéséről, közbeszerzést kiírni további külsős karbantartó-vizsgáztató helyszínek bevonására, valamint az IC+ kocsik gyártását azonnal felfüggesztve, a felszabaduló munkaerővel legalább 40 kocsi javítását és forgalomba állítását elvégezni a lehető legrövidebb időn belül.

Címkék:
utazás, közlekedés, MÁV, vonat, vonatközlekedés,