Íme, egy EU-s toplista, amin végre verjük a szlovákokat és a románokat is

NapiCsárt2018. június 18. 18:00

Egy újabb átfogó európai felmérés szerint tőlünk nyugatabbra érzik azt az emberek, hogy abszolút elégedettek lehetnek a városuk kül- és beltéri sportolási lehetőségeivel, stadionjaikkal és más sportlétesítményekkel. Az sem meglepetés talán, hogy a lista sereghajtói Kelet-Európából kerülnek ki. A magyar főváros, Budapest egyébként az összesítés hátsó felén tanyázik, és bár csak a megkérdezettek 46 százaléka volt elégedett a sportlétesítményekkel, európai szinten is rekord magas volt azok száma, akik nem tudtak vagy egyáltalán nem akartak válaszolni a kérdésre. 

Egy átfogó európai statisztika szerint a németországi Münster, a finn Oulu, a belga Antwerpen, Luxembourg és a finn főváros, Helsinki lakosai a legelégedettebbek városuk sportlétesítményeivel. Ezek a városok egytől-egyik 85-85 százalékos elégedettségi mutatóval végeztek az élen.

A "csak a" fővárosok vizsgálatának tekintetében ugyanakkor már koránt sem lehet ekkora minősítési számokról beszélni. A szórás ugyanis igen magas, az elégedettségi ráta 38 és 84 százalék között mozog. Legjobb a helyzet, a már a korábban is felsorolt Luxembourgban és Helsinkiben, akikhez csatlakozott még Amsterdam, Prága és Dublin. A lista három sereghajtója pedig Szófia, Bratislava és Bukarest.

{{EMBED:infogram_490f77d0-96d4-4e13-be01-b97f18fbef7d}}

A 2015-ös eredmények szerint Magyarország fővárosa Budapest a lista hátsó fertályán helyezkedik el, összesítésben a 18. helyen. Ez az eredmény számokban azt jelenti, hogy a megkérdezettek mindössze 46 százaléka volt elégedett a kültéri sportpályákkal és beltéri sportolási lehetőséget biztosító intézményekkel. Ami a számokat némiképp árnyalja, hogy a százalékosan igen magas, 25 százalék volt azok aránya, akik nem tudtak vagy egyáltalán nem akartak választ adni hazánkban.

Címkék:
pénzcentrum.hu, utazás, Budapest, beruházás, sport, stadion, szabadidő, kutatás, eurostat,