Dagad a BKV botrány: felmondással fenyegetnek az álomfizu hallatán a járművezetők

Pénzcentrum2017. október 24. 15:00

Tovább gyűrűzik a szórólapbotrány a BKV-nál. Az elmúlt hétvégén több százan írták ugyanis alá a követelést, miszerint a régiek bérét is emelje az újaknak ígért havi bruttó 400 ezer forintos szintre a cég. Mint ismert, a botrány akkor pattant ki, amikor kiderült, a budapesti közlekedési társaság szórólapon hirdeti, hogy mennyit kereshetnek az új belépők miközben a régiek átlagkeresete ettől több tízezer forinttal elmarad.

A BKV régi járművezetőit villámcsapásként érte a hír, hogy az ő átlagbérüknél több tízezer forinttal többet ígér az újaknak toborzókampányában, szórólapokon a cégvezetés - közölte Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke.

Ahogy arról a Pénzcentrum is beszámoltnapokkal ezelőtt, az EKSZ észre vett egy hirdetményt, amelynek tartalma futótűzként terjedt a járművezetők körében. A hangulat pedig azóta is feszült a munkavállalók körében. Az elmúlt 4 napban ugyanis több százan aláírták azt a követelést, miszerint a cégvezetés emelje meg a régiek bérét is átlagosan bruttó havi 400 ezer forintra (vannak olyanok, akiknek több tízezer forinttal marad el a bérük az újaknak ígérttől) - számolt be közleményében az EKSZ.

A botrány kirobbanása óta eltelt napokban a cégvezetés egyébként nem cáfolta a kialakult helyzetet.

Sokan felmondanának

Az EKSZ elnöke szerint az erre az évre kiharcolt 15 százalékos, ritka magas béremelés bár nagyon fontos volt, mégis nagy bértorlódást okozott, így alig lett különbség a régi és új munkavállalók között. Ráadásul a munkavállalóknak már nem elég csak az az ígéret, hogy jövőre béremelést kapnak, pontosan tudni akarják azt is, hogy mire számíthatnak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A régiek nagy része ugyanakkor elégedetlen a helyzettel és felmondást fontolgat, ami igen veszélyes lehet az amúgy is súlyos járművezető-hiánnyal küzdő cégnél. Az EKSZ éppen a pattanásig feszült bérhelyzet enyhítése miatt szorgalmazta már júniusban a bértárgyalások megkezdését, ami időközben meg is történt, de nem hozott változást.

Címkék:
pénzcentrum.hu, utazás, közlekedés, bkv, Budapest, dolgozók, egységes közlekedési szakszervezet,