BKV-sztrájk: este hattól teljesen leállnak a buszok, villamosok

Pénzcentrum/Index.hu2017. április 5. 15:30

Ma egyeztet a BKV és a szakszervezetekkel az április 18-án kezdődő sztrájkról, és az akkori szolgáltatásokról.

A húsvét utáni sztrájk elégséges szolgáltatásáról eddig nem sok mindent lehetett tudni. Az Index információi szerint a VTDSZSZ és a BKSZSZ, a BKV két legnagyobb szakszervezete a következő elégséges szolgáltatási tervezetet adja elő a tárgyaláson:

  • a két első napon a törvény óránkénti és viszonylatonkénti 66 százalékos minimális szolgáltatási szintet ír elő (azaz pl 100 buszból 66-nak közlekedni kell). A fokozatosság elve mentén a szakszervezetek ezeken a napokon nem törekszenek ezt a lehetőséget kihasználni, csak jelképesen fognak vissza egy-két járatot a rendes menetrendhez képest.
  • a második napoktól viszont más a helyzet. Igaz, hogy viszonylatonként, de csak napi átlagban kell teljesülnie a 66 százaléknak a törvény szerint. (Reggel 6-tól 9-ig és délután 15-től 18-ig viszont óránként is teljesülnie kell a 66 százaléknak.) Erre azt a verziót találták ki, hogy csak reggel 6-kor indul be a BKV, de este hatig a rendes menetrend szerint járnak a járatok, este 18-tól viszont teljesen megáll minden, ami BKV.

A sztrájk egyébként április 18-án 0 órakor kezdődik, és három napon át tart majd. Ezt követően pedig április 24-én ötnapos sztrájk kezdődik. A szakszervezetek az állami cégeknél történt 30 százalékos béremelést követelnek három évre elosztva.

Címkék:
utazás, villamos, bkv, metró, sztrájk, busz, leállás, troli,