Így utazik a magyar: tavaly közel 633 milliárdot költöttünk

Pénzcentrum2016. július 26. 13:35

Utazás, kikapcsolódás, pihenés: nyáron leginkább ezen három dologra gondolva könnyebb elviselni a hőséget és a kimerítő munkanapokat. A statisztikák szerint itthon már nemcsak ilyenkor választunk egyre többen külföldi úti célt.

Csak 2016 első negyedévében a magyarok 4,2 millió alkalommal utaztak külföldre, 17 százalékkal többször, mint 2015 hasonló időszakában, és 32 százalékkal többet, azaz 164 milliárd forintot költöttek utazásra a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint  írja közleményében a Generali Biztosító.

Ha utazásról van szó, nem vagyunk restek: a magyarok tavaly összesen 17 millió 276 ezer alkalommal utaztak el. 63 százalékban 1 napos, 37%-ban pedig többnapos utakra mentek. Utóbbiak esetében 2015-ben átlagosan 6,3 napot töltöttünk utazással, és az összes utazást figyelembe véve összesen nem kevesebb mint 633 milliárd forintot fordítottunk kiruccanásainkra - derül ki szintén a KSH adataiból.

A növekvő tendencia folytatódni látszik: 2016 első negyedévében 4 millió 169 ezer alkalommal utaztunk el, amelynek kicsivel több mint a 38 százaléka volt többnapos út.

Hova utazunk legszívesebben?

A turisztikai célú utazások legnépszerűbb célpontja 2016 első negyedévében Ausztria volt (2 millió 225 ezer utazásból 650 ezer), ezt követi Szlovákia (426 ezer utazás) majd Németország (293 ezer alkalom), emellett a TOP 10-be bekerült még az Egyesült Államok és Olaszország is. Míg egy 5-30 napos utazáson átlagosan 13,6 ezer forintot költünk egy nap, egy 2-4 napos (hétvégi) látogatás napi 15 ezer forintos költést jelent.

Bár nálunk növekvő tendenciát mutat a külföldi utazások száma, egy felmérés szerint a megkérdezett európaiaknak csak az 54 százaléka tervezett nyaralást 2016-ban - ez 7 százalékos csökkenést jelent tavalyhoz képest. A nyári utazásra szánt átlagos európai költségvetés összege viszont emelkedett: jelenleg 2 247 eurón áll, mely hozzávetőlegesen 680 ezer forint.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mi dönt az úti cél kiválasztásánál?

Nyáron az európaiak leginkább pihenésre vágynak, és arra, hogy a családjukkal, barátaikkal tölthessék az időt. Emellett az új kultúrák felfedezése is sokakat lázba hoz. Legnagyobb arányban, 42 százalékban az időjárást sorolják első helyre a fő befolyásoló tényezők közül, amit egy esetleges terroristatámadás kockázata (40%), az utazásra fordítandó költségek (38%), illetve a szabadidős és kulturális programlehetőségek (36%) követnek.

Nem meglepő, hogy az európaiak elsődleges nyári célpontjai a tengerparti üdülőhelyek (65%). A Földközi-tenger például a magyarok körében is kedvelt célpont ilyenkor, ahol azonban egy nagyobb eső könnyen megkeserítheti a nyaralást.

Magas beválású előrejelzés általában 4-6 napos időtávra készíthető, egy mediterrán ciklon csapadéktevékenységét illetően, vagy zivatarok kialakulásánál azonban még a következő napra is nagy bizonytalanságot rejthet az előrejelzés.

 - árulta el a Generalinak Molnár László meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat szolgáltatási osztályának vezetője. Ez alapján persze nehéz nyárra utazást tervezni, legfeljebb egy "last minute" út esetén érdemes rápillantani az előrejelzésre.

Címkék:
utazás, nyaralás, tengerpart, meteorológia, büdzsé,