Kivonul az Uber Magyarországról

Pénzcentrum/Index.hu2016. július 13. 10:21

Szerdán reggel küldött üzenetet az Uber a sofőrjeinek, hogy még júlisuban megszűnik a magyarországi szolgáltatás.

Kivonul az Uber Magyarországról, július 24-én 12 órakor felfüggesztik a szolgáltatást. Aznap lét hatályba a személyszállítási szolgáltatásokra vonatkozó törvénymódosítás, amely súlyos büntetéseket és az applikáció felfüggesztését teszi lehetővé, ha a szolgáltató nem tartja be a taxizásra vonatkozó szabályokat.

Fekete Zoltán, a cég Magyarországi ügyvezetője szerint volt hajlandóság a cég felől, hogy létrejöjjön eg olyan szabályozás, ami kialakítja a kereteket arra, hogy az Uber sofőrök fizessenek adót, de szerinte nem volt hajlandóság a kormányzat részéről. Az ügyvezető a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Uber mindenben együttműködött a kormányzattal, kötelezővé tette, hogy a sofőrök vállalkozói adószámot váltson ki, megszerezze a kötelező engedélyeket és kössenek biztosítást, de ez sem volt elég arra, hogy baráti szabályozást alakítson ki a kormány.

Korábban a Pénzcentrumon írtunk a taxik és az Uber összehasonlításáról, íme a videók:

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Loading...


Jelenleg határozatlan időre függeszti fel a szolgáltatást az Uber, nem tudják, hogy elindítják-e újra a szolgáltatást. Viszont ha megváltozna a szabályozás - amin az Uber még dolgozna a kivonulás ellenére - akkor nem kizárt, hogy megint lehet majd uberezni Budapesten. Fekete Zoltán szerint sokat veszít az Uber kivonulásával Budapest, a 3-as metró felújításánál vagy az esetleges budapesti olimpia alatt például nagyon fog majd hiányozni a városnak ez a szolgáltatás. A legnagyobb vesztes Fekete szerint az a 1200 sofőr-kisvállalkozó, akinek a megélhetése múlt az Uberen, de az a 160 ezer felhasználó is sokat veszít, akik eddig több millió kilométert autóztak Budapesten a szolgáltatással.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egyébként sajtóközleményt adott ki az Uber kivonulásával kapcsolatban. Állításuk szerint támogatják az innovatív megoldásokat.

Azon még gondolkodnak, hogy a személyszállítás mellett valamilyen más Uber-szolgáltatással megjelenjenek a magyar piacon, de erről egyelőre még nem tudott biztosat mondani Fekete Zoltán.

Címkék:
utazás, uber,