Lassan ellepik a Balatont a vitorlások

Világgazdaság2016. június 24. 09:36

Folyamatosan növekszik a vitorlás kishajók száma a magyar tavakon. A tavaly év végi záróadatok alapján 8767 magyar vitorlás kishajót tartottak számon - írta a Világgazdaság a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) tájékoztatása alapján.

A hajók száma, ha kismértékben is, de folyamatosan gyarapodott, 2012-ben még csak 8407-et regisztráltak, a következő évben számuk 8546-ra emelkedett, 2014-ben pedig 8615-re gyarapodott.

A vitorlások döntő többsége a Balatonon található, de a hatóság nem tudott pontos számot mondani, mert erről nem vezetnek nyilvántartást és a hajók egy része mobilizálható, hol az egyik, hol a másik tavon jelennek meg.

Az NKH adatai szerint jelenleg 35 képzőszerv rendelkezik kedvtelési célú vitorláskihajó-vezetői vizsgára felkészítő képzési engedéllyel. A tanfolyam ára képzőszervenként eltér, de egy ilyen tanfolyam elméleti és gyakorlati képzése 80 ezer forint körül alakul. Ha valaki távoktatásban szeretné elvégezni a tanfolyamot, akkor az - gyakorlati képzés nélkül - már 40 ezer forintból is megúszhatja.

A hatósági vizsga egységesen 32 ezer forint, de akik rendelkeznek kedvtelési célú kisgéphajó-vezetői engedéllyel, azoknak csak 25 ezer forintot kell fizetniük - írja a lap.

Címkék:
közlekedés, Balaton, hajó, vitorlázás, vitorláshajó,