Na ne! Tényleg elhalasztják az olimpiát a Zikajárvány miatt?

Pénzcentrum/Index.hu2016. május 28. 10:06

El kellene halasztani a nyári riói olimpiát a zikavírus okozta egészségügyi krízis miatt, javasolja nyílt levelében több mint száz kutató az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO).

FRISS! Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elutasította azt a kutatók felhívását. A WHO szerint "nem változtatna jelentősen" a vírus terjedésén, ha a játékokat elhalasztának vagy egy másik helyen tartanák meg.

A Guardian cikke szerint a 150 szakértő nyílt levelében globális veszélynek nevezi az olimpia brazíliai megtartását. A kutatók szerint a nyári játékokra érkező nézők könnyen megfertőződhetnének a zikavírussal, ami a betegség gyorsabb terjedését eredményezné a világon, mivel szinte minden országból érkeznek majd rajongók a sporteseményre.

Azt javasolják vagy halasszák el az olimpiát vagy tartsák meg egy másik helyszínen, ahol a betegség még nem jelent meg. London 2014-ben már jelezte, kész átvenni a lebonyolítást. Igaz, akkor még a kivitelezés elmaradása miatt merült fel, hogy be kell ugraniuk.

A levélben arra hivatkoznak, hogy a z Amerikai Járványügyi Központ (CDC) t udományosan bizonyította, hogy a zikaláz miatt születnek mikorkefáliával, és több más agyi rendellenességgel a fertőzött anyák csecsemői. Maga a WHO pedig februárban hirdetett globális egészségügyi vészhelyzetet a kór terjedése miatt.

A kutatók úgy látják, hogy a WHO azért tétlenkedik az olimpia elhalasztásával, mert évtizedek óta együttműködnek a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal. Viszont szerintük az egészségügyi világszervezet nem beszélhet joggal semmilyen közegészségügyi kockázatról, ha nem lép közbe most, amikor valódi, globális veszélyt okozna az esemény megtartása.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ez a tűz már lángol, nem volna ésszerű, ha hagynánk, hogy megtartsák az olimpiát. Csak olajat öntenénk a tűzre vele

- idézi a Guardian Amir Attarant, az Ottawai Egyetem professzorát, a nyílt levél egyik aláíróját.

A zikavírust Latin-Amerikában főként az úgynevezett egyiptomi csípőszúnyog terjeszti. A felnőtteknél enyhe lefolyású megbetegedést, zikalázat okozó vírus a kisfejűség mellett előidézheti az életveszélyes bénuláshoz vezető Guillan-Barré-szindrómát is.

Címkék:
utazás, olimpia, járvány, sport,