Áprilistól ezért keményen büntethetik majd a diákokat

Pénzcentrum2016. március 30. 18:00

A diákkedvezménnyel utazóknak március végéig kell gondoskodniuk a diákigazolvány-matricák érvényesítéséről, ha nem akarnak pótdíjat fizetni a buszokon, vonatokon.

Március 31-ig érvényesek a 2015/2016-os tanév első félévében kapott diákigazolvány-matricák. Aki nem érvényesítteti a második félévre szóló matricát, akár pótdíjat is fizethet. Az utazási diákkedvezmény igénybe vételének feltétele ugyanis az érvényes diákigazolvány megléte, ami legfeljebb az adott oktatási intézmény által kiállított, ideiglenes diákigazolványnak minősülő igazolással pótolható. Az előző félévben kapott diákigazolvány-matricák március 31-ig, azaz holnapig használhatók. A köznevelési és felsőoktatási intézmények a 2015/2016-os tanév második félévében is érvényesítő matricákkal látják el a diákigazolványokat, amelyek így 2016. október 31-ig érvényesek.

A MÁV arra kéri a diákkedvezménnyel utazókat, hogy időben gondoskodjanak diákigazolványuk érvényességének meghosszabbításáról. A megállapított menetdíj vagy pótjegy árán felül ugyanis

8 ezer forint pótdíjat kell fizetnie annak, aki érvénytelen kedvezményre jogosító igazolvánnyal vagy igazolással veszi igénybe a kedvezményt, illetve jogosultságát nem tudja az előírt módon igazolni.

A BKV járatain szintén pótdíjat kell fizetniük azoknak, akik elfelejtették érvényesíteni a matricájukat.

Az érvénytelen diákigazolvánnyal vagy a diákigazolványt helyettesítő sorszámozott igazolás nélkül használt kedvezményes tanulószelvény nem jogosít utazásra, ezért jegyellenőreink minden ilyen esetben pótdíjazási eljárást kezdeményeznek, megéri tehát mindig időben gondoskodni az érvényes jegyről vagy bérlettől, és azt időben beszerezni

- olvasható a BKK oldalán.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A helyszínen fizetendő pótdíj összege 8 000 forint, melynek befizetéséről a jegyellenőr elismervényt állít ki. Amennyiben a diák nem tud, vagy nem akar fizetni a helyszínen, akkor már csak a 16 000 forintos alappótdíj befizetésére van lehetősége a pótdíjazástól számított 30 naptári napon belül. A pótdíjazott utasnak azonban 30 napon túl már kötelező a késedelmi költséggel és az eljárási díjjal megemelt 32 500 forintos pótdíjösszeg befizetése.

Loading...

Címkék:
utazás, MÁV, bkv, bírság, büntetés, határidő, diákigazolvány, matrica,