Ezek a legnépszerűbb hazai úticélok

MTI2016. január 21. 13:34

Az előzetes várakozásokat túlteljesítve, 10 százalékos bővüléssel zárta a tavalyi évet a belföldi turizmus, és 2016-ban is hasonló, 9 százalékos bővülés várható a Szallas.hu portál legfrissebb előrejelzése szerint.

Az online szállásközvetítő évértékelése szerint ehhez az eredményhez hozzájárult, hogy 40 százalékkal nőtt a SZÉP-kártyás fizetések száma is. A belföldi vendégforgalom szempontjából legerősebb hónapoknak számító július és augusztus tavaly még zsúfoltabbá vált: míg 2014-ben a foglalások 45 százaléka érkezett erre az időszakra, 2015-ben 50 százalékra nőtt ez az arány.

A közlemény idézi Szigetvári Józsefet, a Szallas.hu ügyvezetőjét, aki elmondta: az év első felére sem lehetett panasza a vendéglátóknak, amiben nagy szerepet játszottak a május végén lejáró SZÉP-kártya feltöltések is, tavasz végén ugyanis 7 százalékkal többen indultak útnak. A SZÉP-kártyás szállásfoglalások átlagértéke is 4 százalékkal nőtt. Ennek ellenére a magyarok közel kétharmada még mindig legfeljebb 50 ezer forintot költ belföldi szállásra.

A lap elemzése alapján tavaly az összes foglalás több mint 60 százalékát az 1-2 éjszakás utazások adták. A három legnépszerűbb település Budapest, Siófok és Hajdúszoboszló volt.

Az elemzés szerint a szállástípusok alapján továbbra is az apartmanok a legnépszerűbbek a belföldi utazók körében. Az összes foglaláson belül a hotelek - leginkább a 2 csillagos szállodák - tudták növelni a részesedésüket, a panziók népszerűsége viszont csökkent. Bár tavaly minden szálláshelytípus esetében megfigyelhető volt az átlagos foglalási érték növekedése, a legnagyobb növekedést a 4-5 csillagos hotelek, valamint a motelek érték el.

Az ügyvezető szerint idén valószínűleg 3-5 százalékkal drágábban kelnek majd el a belföldi szálláshelyek, és összességében további 9 százalékos piacbővülésre számítanak tavalyhoz képest. A Szallas.hu 2015-ben egyéni rekordot is döntött: volt olyan nap, amikor a közvetített szállásforgalom értéke meghaladta a 400 millió forintot - ismertette.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A portál 2016-os előfoglalási adatai alapján az elmúlt év terrorcselekményei a magyar utazókra is hatottak: soha nem volt még ilyen mennyiségű belföldi előfoglalás a júliusi és augusztusi hónapokra, ezenkívül Horvátország is kimagasló népszerűségnek örvend. A magyar vendégek többsége idén inkább belföldön nyaral, illetve külföldi utazás kapcsán a terrorfenyegetettség szempontjából alacsony rizikóval bíró Horvátországot választja - véli Szigetvári József.

Címkék:
utazás, turizmus, belföld, úticél,