Lehull két centi hó, és máris káosz van az országban?

Pénzcentrum/Index.hu2016. január 4. 18:30

A nagy havazás miatt több helyen is fennakadások vannak, késnek a vonatok, kamionok akadtak el, és baleset is történt.

A nagy havazásban felborult egy autó Szentgyörgyvár közelében, emiatt lezárták a 76-os utat, Keszthelynél pedig egy teherautó borult fel, ezért csak félpályás lezárás mellett haladhat a 71-es út forgalma. A teherautó vezetője megsérült. A 76-oson felborult autóban utazó két ember nem sérült meg- írja az index.hu.

Fennakadások a vasúti közlekedésben

A havazás miatt fennakadások vannak a vasúti közlekedésben, általában váltóhibák okoznak késéseket - közölte a Mávinform hétfő délután az MTI-vel. A budapesti Keleti pályaudvaron és Monoron váltóállítási problémák lassítják a vonatközlekedést, a Nyugati pályaudvaron és Pécel állomáson a váltók műszaki hibája nehezíti a vonatforgalmat. A fenntartható közlekedés érdekében a monori és a sülysápi elővárosi vonatok nem közlekednek, utazásra a ceglédi és a szolnoki zónázó vonatok vehetők igénybe.

A havazás és a műszaki problémák miatt a Budapest-Cegléd-Szolnok, a Budapest-Újszász-Szolnok, illetve a Budapest-Hatvan vonalon 40-80 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk az arra utazóknak. A Budapest-Esztergom vasútvonalon az autóbuszbérleteket a MÁV-START Zrt. hétfőn elfogadja a 10-es főúton kialakult közlekedési nehézségek miatt.

Forgalomkorlátozás a barcsi közúti határátkelőnél

Havazás miatt a horvátok lezárták a barcsi közúti határátkelőt a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek számára - tájékoztatta a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság hétfő délután az MTI-t.

Közölték, hétfőn 15 órától a horvát hatóságok nem engedik be Horvátországba a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárműveket, a személygépkocsi-forgalom azonban továbbra is zavartalan. (MTI)

Három kamion akadt el a Bakonyban

Három kamion akadt el a télies útviszonyok miatt a 82-es úton, Bakonyszentkirálynál hétfő délután. A kamionokat a zirci önkormányzati és a bakonyoszlopi önkéntes tűzoltók drótkötél segítségével mentik a Veszprémet Győrrel összekötő úton. Az elakadt és a mentésben részt vevő járművek jelentős forgalmi akadályt jelentenek, emiatt Zirc és Bakonyszentkirály között lelassult a forgalom.

A 760-as úton, Felsőpáhoknál kisodródott és szalagkorlátnak csapódott egy autó. A sofőrhöz mentőt hívtak, a helyszínelés és a műszaki mentés idejére az út érintett szakaszát félszélességben lezárták.

A megyei közútkezelő ügyeletese közölte: a folyamatos havazás miatt negyven gép dolgozik a zalai utakon. A kamionok nehezen tudnak csak felkapaszkodni az emelkedőkön, így lassan halad a forgalom a 86-os úton, Zalalövő térségében és a 75-ös úton, a baki tetőn. Kezd feltámadni a szél, ami tovább nehezíti a közlekedést.

Balesetek az autópályákon is

Az M7-es autópályán két autó összeütközött a havazásban a Budapest felé vezető oldalán, az érdi lehajtó közelében hétfő kora délután. A balesetben egy ember súlyosan megsérült, az autópályán csak egy sávban haladhat a forgalom. A sztráda 24-es kilométerénél történt baleset következtében a sérült beszorult a roncsba, az érdi tűzoltók kiemelték, majd átadták a mentőknek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Balesetek történtek az M1-es autópályán is. A Győr felé vezető oldalán a 46. és 49. kilométerszelvények között, valamint a Budapest felé vezető oldalon a 39. kilométerszelvényben 2016. január 4-én 13 óra 10 perc körül. Előbbi esetben szalagkorlátnak ütközött egy autó, a főváros felé viszont fejtetőre állt egy. A baleset helyszínelésének és a műszaki mentés ideje alatt lassabb haladásra kell számítani.

Budapest nem lesz síkos

A BKK délután figyelmeztetést adott ki, hogy a fővárosban folyamatosan esik a hó, mindenhol lelassult a közúti forgalom, a BKK járatai is megnövekedett menetidővel közlekednek. Türelmünket kérik.

Korábban arról adtak hírt, hogy a a 4-es villamos helyett a Corvin-negyed M és Újbuda-központ között, illetve a 6-os villamos helyett a Corvin-negyed és a Móricz Zsigmond körtér között a kedvezőtlen időjárás miatt pótlóbuszok jártak kora délután, de a problémát már megoldották. A 4-es villamos közlekedése hétfő délután folyamán többször is leállt.

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) több mint nyolcvan géppel folyamatosan végzi a hó eltakarítását és az utak síkosságmentesítését - közölte a vállalat.

Reggel hat órakor életbe lépett a legmagasabb készültségi fokozat.

Első ütemben az 1200 kilométer hosszúságú főútvonal-hálózaton végzik a hó eltakarítását. A feladatok végrehajtásakor a fontossági sorrend: a hidak, a felüljárók, a Liszt Ferenc-repülőtérre vezető út, a Budaörsi út (mint az M1-es és az M7-es autópálya ki- és bevezető szakasza), az M3-as, az M5-ös autópálya és a 2-es, 6-os, 10-es és 11-es főút fővárosi bevezető szakaszai, az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszai, az autóbusz- és fő közlekedési útvonalak, a kórházakhoz, a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz kapcsolódó utak.

Az időkép.hu szerint hétfőn Magyarországtól délre egy mediterrán ciklon halad majd el, emiatt az ország legnagyobb részén esik a hó. Kedden este újabb - szakszóval élve - csapadékmező érkezhet majd délnyugat felől a Dunántúlra, de ekkor már vegyes halmazállapotú csapadékra kell számítanunk, ónos eső is előfordulhat. Kedd délutántól napról napra pár fokkal enyhébb időre számíthatunk, de a hét második napján az ország nagy részén még továbbra is fagyni fog délután.

Címkék:
utazás, villamos, vasút, tömegközlekedés, forgalom, m1 balesetek ma, m7 balesetek ma, m7 balesetek, vasúti balesetek, baleset m3, m3 bevezető, villamos baleset,