Akár ezer forintot is spórolhatsz egyetlen telefonhívással

Pénzcentrum2015. november 13. 15:05

Több százezer magyar élhet és dolgozhat külföldön, a velük való kapcsolattartás pedig néha nem olcsó mulatság. Roaming? Nemzetközi hívás? Hogyan hívhatjuk fel a külföldön élőket a legolcsóbban?

Szinte lehetetlen pontosan megmondani, hány magyar dolgozik külföldön, számunk azonban a becslések szerint több százezerre tehető. Ezért ez alkalommal annak jártunk utána mennyibe kerülhet, ha ismerőseinket a külföldi számán hívjuk fel. A gyűjtésünk eredménye azonban meglepő, hiszen a nemzetközi hívások díjai sok esetben olcsóbbak lehetnek, mintha valakit a magyar számán, azaz roaminghívással hívnánk.

Mi a különbség a roaminghívás és a nemzetközi hívás között?

Roaminghívásnak nevezzük, amikor valaki külföldön van és a magyar telefonszámával indít vagy fogad hívásokat (a hívásfogadása olcsóbb). Míg a nemzetközi hívásokat Magyarországról indítjuk és egy külföldi országhoz tartozó telefonszámot hívunk fel.

Korábbi cikkünkben annak jártunk utána, hogy egy-egy külföldről indított hívásnak a percdíjai igen magasra rúghatnak, akár ezer forintnál is többe kerülhetnek. Ezért érdemes inkább csak hívásokat fogadni külföldön, mert úgy sokkal olcsóbb lehet a telefonálás.

Mostani gyűjtésünkből azonban az derült ki, hogy amennyiben a hívó fél hajlandó állni a hívásnak a költségét, akkor néhány esetben a hívásfogadásnál is olcsóbban kijöhetünk, ha egy ottani nemzetközi hívószámon tudjuk felhívni ismerősünket, családtagunkat.

{{EMBED:infogram_0_roaming_es_nemzetkozi_hivasok_dijai" title="Roaming és nemzetközi hívások díjai}}

Gyűjtésünkből kiderül például, hogy ha a Telenor hálózatából egy Ausztráliai számot hívunk, akkor annak percdíja akár 91 forint is lehet szemben a 150 forintos roaming hívásfogadás költségével. A Telekom hálózatában pedig, ha valaki Japánból hívná Magyarországot igen magas árat 1136 forintos percdíjat kellene fizetnie, míg ha valaki Magyarországról felhívná a Japánban tartózkodót egy ottani számon, akkor annak a percdíja 179 forint.

Mi a helyzet az EU-ban?

A legtöbben persze inkább az unió területén vállalnak munkát, a KSH tavalyi felmérése szerint Németország, Nagy-Britannia, és Ausztria tartozik a legkedveltebb célországok közé. Az Európai Unió által bevezetett szabályozásnak köszönhetően pedig ezekben az országokban a roaming díjak kedvezőbbek, mint a nemzetközi hívások tarifái. A roamingdíjakat hamarosan akár teljesen el is törölhetik az EU területén, azonban jelenleg egységesen:

KATTINTS! Drágulhat a telefonálás a roamingdíj eltörlése miatt

A fent említett példáink a természetesen telefonálás költségeire vonatkoznak, persze ma már az internet segítségével is könnyedén tarthatjuk a kapcsolatot a külföldön élő barátainkkal, családtagjainkkal, akár ingyen. Számítógépen vagy az okostelefonon is indíthatunk videohívásokat, vagy küldhetünk üzenetet különféle alkalmazások segítségével.

Címkék:
utazás, külföld, külföldi munka, telefonálás,