Így nézhet ki a felújított 3-as metró - fotók

Portfolio2015. július 19. 19:03

A múlt héten érkezett a hír arról, hogy a M3-as metróvonal 222 kocsijának felújítását az orosz Metrowagonmash végezheti el. A BKV már nyilvánosságra hozta, hogy milyen változásokat hoz majd az átalakítás, a Portfolio pedig annak járt utána, hogyan fognak kinézni az új metrókocsik.

Bár továbbra sem teljesen világos, hogy a drágább, de jóval korszerűbb és hosszabb élettartamú új szerelvények megvásárlása helyett miért felújítás céljából vesz fel több tízmilliárd forintos hitelt a főváros, illetve miért a magasabb áron, rövidebb élettartammal bíró szerelvények leszállítását vállaló Metrowagonmash győzött (szó szerint kizárásos alapon) a tenderen, a döntés megszületetett.

Az orosz cég korszerűsíti és újítja fel a 37 darab, hat kocsiból álló szerelvényt 219 millió euróért, 25 éves élettartamot vállalva.

A BKV és a Metrowagonmash közötti szerződéskötésre a tervek szerint 2015. július 20-án kerül sor. Az első szerelvények a szerződés hatálybalépését követően 16-18 hónap múlva (2016 végén) megérkeznek, majd a prototípus szerelvények sikeres próbáit követően havonta két felújított szerelvény kerülhet forgalomba állításra.

De hogy fognak kinézni az "új" metrókocsik?

Messze nem Budapest az első város, amely a túlkoros szovjet kocsik felújítása mellett dönt. A legismertebb talán Prága esete, ahol a Metrowagonmash által gyártott kocsikat a Skoda modernizálta 1996 és 2011 között.

A Kaukázusban is sor került hasonló modernizálására, Tbiliszi és Jereván után legutóbb Bakuban korszerűsítettek néhány kocsit, ott a munkákat a budapesti 2-es és 4-es vonalakra is új kocsikat szállító Alstom végezte.

Ha azonban olyan példát akarunk keresni, ahol a modernizálást teljes egészében a Metrowagonmash végezte (és így a budapesti metró jövőjének szempontjából relevánsabb), Oroszországban kell szétnéznünk. Két városban, Moszkvában és Nyiznyij Novgorodban közlekednek jelenleg a felújított kocsik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ahogy a Portfolio Moszkvában készített fotóin is látható, a hazai terepre készült modernizáció során kevésbé élénk színeket alkalmazott a Metrowagonmash, mint más cégek nyugatabbra és délebbre. A leginkább szembetűnő újdonság az, hogy az üléskialakítás egyértelműen jelöli, hogy hat ülőhely található két-két ajtó között. (Budapesten ritka, hogy ötnél többen helyet tudnak foglalni, így egy ilyen kialakítás ösztönözheti a magyar főváros ingázóit a helygazdaságosabb elhelyezkedésre.)

A másik szembetűnő elem a plafonon elhelyezett ventilátorok sora, melyek a BKV szerint "menet közben és álló helyzetben, áramkimaradás esetén is" működőképesek, ráadásul halkak lesznek.

Jelenleg az év áprilistól nagyjából októberig tartó időszakában a 3-as metró bármikor jó eséllyel pályázhat a "Budapest legmelegebb helye" címre, az utasok számára szinte garantált a szaunában töltött percekhez fogható élmény. Ennek oka többek között az, hogy a jelenleg nem éppen korszerű technikával működő szerelvényekből az állomásra történő beállás során az utastérbe áramlik a forró levegő - a BKV ígérete szerint a korszerűsítés során ez a fullasztó hatás megszűnik.

Ezt és a ventilátorokat összeadva már van némi esély arra, hogy nem lesz állandó a 30 fok felett hőmérséklet a 3-as metró szerelvényein a nyári hónapokban, azt azonban így is érdemes megjegyezni, hogy ezzel a felújítással minden esélye meglesz Budapestnek, hogy 2040-ben az egyetlen város legyen Európában, ahol (valódi) légkondicionáló berendezés nélküli metrószerelvények közlekednek.

Címkék:
utazás, metró, felújítás, 3-as metró, alstom,