Egy hétig nem nyitnak ki a bankok Görögországban

Pénzcentrum/Portfolio2015. június 28. 20:01

Nem könnyű Görögország helyzete: a tárgyalások folyamatosak voltak a hétvégén is. Úgy tűnik, kedden véget ér a görög mentőprogram. Továbbra is napirenden van, hogy Görögország kilép az eurozónából, és visszatér a drachma, mint fizetőeszköz. Ennek súlyos következményei lennének az ország gazdaságára nézve. Közben egyre több dolog érinti a hétköznapi életet is.

A görög pénzügyi stabilitás bizottság bankszünnapot rendelt el hétfőre, aminek az a célja, hogy védje az ország bankrendszerét.

A bankok előreláthatólag egy hétig zárva lesznek, vagyis legközelebb július 6-án nyithatnak ki. A kormány egyúttal arról is, hogy a görög tőzsde is zárva lesz majd hétfőn.

Eközben a bankautomaták előtt még mindig hosszú sorokban várakoznak az emberek: a bizonytalan helyzet miatt mindenki készpénzt (eurót) szeretne magánál tartani.

Szemtanúk szombaton azt állították, hogy néhány automata a "roham" miatt teljesen kiürült. Mindezt közvetve elismerte a görög bankszövetség elnöke is, aki azt mondta, vannak "fennakadások", de hangsúlyozta, hogy a bankjegykiadó automatákat folyamatosan feltöltik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Így a Görögországba utazóknak továbbra is azt lehet tanácsolni, hogy vigyenek magukkal készpénzt.

Címkék:
hitel, bank, eu, görögország,