Emiatt hal meg a legtöbb magyar külföldön

Nagy Bálint2015. június 16. 05:49

A statisztikák szerint egyre több magyar megy dolgozni, pihenni külföldre. A külföldön élő és tartózkodó magyar állampolgárok számának növekedésével párhuzamosan a halálesetek száma is emelkedést mutat.

A KSH friss adatai szerint a magyar lakosság tavaly 16 millió alkalommal utazott külföldre, és várhatóan idén sem csökken majd az utazási kedv. Bár a legtöbben szép emlékekkel térnek haza az útról, néha azonban szomorú véget ér a nyaralás.

Az elmúlt években a külföldön tartózkodó magyar állampolgárok száma jelentős mértékben emelkedett, köszönhetően állampolgáraink növekvő utazási kedvének, a munkaerő EU-n belüli szabad mozgásának, valamint az egyszerűsített honosítási eljárás keretében honosított új magyar állampolgároknak. A külföldön élő és tartózkodó magyar állampolgárok számának növekedésével a halálesetek száma is sajnálatosan emelkedést mutat

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM).

A nyilvántartás szerint a konzuli szolgálat az utóbbi években nagyságrendileg 1000 halálesetet kezelt. Az elmúlt tíz év során a halálesetekkel kapcsolatos konzuli intézkedések száma a háromszorosára nőtt.

A KKM szerint azonban mindenképp fontos megjegyezni, hogy nem minden magyar állampolgárt érintő haláleset kerül a konzuli szolgálat látókörébe, ezért a valós szám ennél magasabb lehet. Amennyiben az elhunyt a fogadó országnak is állampolgára volt és a hozzátartozók elérhetőek, úgy a halálesetről a külképviselet nem minden esetben kap értesítést.

A konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI. tv. kiemelten kezeli a konzulok halálesettel kapcsolatos feladatait. Amennyiben a konzul halálesetről tudomást szerez, haladéktalanul értesíti az elhunyt legközelebbi hozzátartozóját, és tájékoztatja őt a temetéshez vagy a holttest hazaszállításához szükséges intézkedésekről, szükség esetén halott szállítási engedélyt állít ki, felhívja a figyelmet a haláleset magyarországi anyakönyvezésének szükségességére, és az ügyintézéshez általános tájékoztatást nyújt.

Hol, miért?

Nem túl nagy meglepetés, a legtöbb halálesetet természetesen azokban az országokban regisztrálta a Külügyminisztérium, ahol a magyar állampolgárok a legnagyobb számban élnek, és ahova a legtöbben utaznak.

A statisztikák alapján vezető helyet foglalnak el közelebbi uniós tagállamok, mint például Németország, Ausztria, Svájc és Nagy-Britannia, ugyanakkor a világ minden országában előfordulnak halálesetek, az elmúlt években Mexikóban, Ugandában, Etiópiában is hunyt el magyar állampolgár

- tájékoztatta lapunkat a KKM.

Ami a halál okát illeti, a nagy számok törvénye alapján a leggyakoribb esetek mellett regisztráltak rendkívüli haláleseteket is szép számmal. A KKM tájékoztatása szerint az elmúlt 10 évben:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • leggyakoribb halálok: közúti baleset; betegség
  • legjellemzőbb rendkívüli halálesetek: repülőgép-szerencsétlenség; terrortámadás; természeti katasztrófa; extrém sport

Érdemes jelezni, hova utazunk

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint a külföldön bajba került magyar állampolgárok érdekvédelmének hatékonyabb ellátását, különösen vészhelyzet esetén a gyorsabb kapcsolatfelvételt segítheti, ha a konzuli szolgálatnak tudomása van a külföldön tartózkodó magyar állampolgárokról.

Külföldre utazó állampolgárainknak javasoljuk, hogy utazásuk előtt a Konzuli Szolgálat honlapján regisztráljanak konzuli védelemre, és utazásuk előtt tájékozódjanak a konzuli szolgálat által összeállított általános utazási tanácsokról

- hívja fel a figyelmet a KKM.

A KKM emellett azt is javasolja, hogy elutazás előtt mindenképp ismertessük a tervezett útvonalat egy rokonnal, ismerőssel (lehetőség szerint ugyanazzal a személlyel, akit kontakt-személyként megjelöltünk a konzuli regisztráció során), illetve adjunk meg számukra egy vészhelyzet esetén hívható elérhetőséget. Az sem árt, ha magunknál tartjuk - egy lapra felírva - hazai hozzátartozók, ismerősök, illetve vendéglátóink pontos elérhetőségeit.

Címkék:
utazás, halál, külügyminisztérium, haláleset, repülőgép katasztrófa, természeti katasztrófa,