A szuperolcsó repjegy titka: erről hallgatnak a légitársaságok

Pénzcentrum2015. április 2. 14:09

A múlt héten történt légikatasztrófa sokakban felvetheti a kérdést: még mindig biztonságos repülőre ülni? A számok azt mutatják, jelenleg is a repülés számít az egyik legbiztonságosabb utazási formának. Aki a szörnyű baleset ellenére is a repülést választja az utazáshoz, most azt is megtudhatja, melyik napon érdemes megvásárolni a repülőjegyet.

Múlt héten kedden a francia Alpokban zuhant le a Germanwings Barcelonából Düsseldorfba tartó gépe. A francia ügyészség közlése szerint a másodpilóta vezethette a hegynek a gépet. A rendelkezésre álló információk szerint a fiatalember depressziója a tragédia előtti időszakban újult ki, és öngyilkossági hajlammal is küzdött. A légikatasztrófát senki nem élte túl, összesen 150 ember vesztette életét.

Legutóbbi sajtóértesülések szerint a becsapódás helyszínén találtak egy hiteles videófelvételt, amely lezuhanás előtti percekben készült (a felvétel létezését hivatlosan egyelőre nem erősítették meg). A felvételen állítólag háromszor hallani fémes ütések zaját, amely alátámasztja azt a megállapítást, hogy a kizárt kapitány próbált visszajutni a pilótafülkébe (ezt egyébként a fekete doboz felvételei is megerősítik). Illetve a felvételen azt is hallani, hogy az emberek több nyelven is Istenhez fohászkodnak, ami arra utal, hogy az utasok tudták, milyen helyzetbe kerültek.

Még mindig biztonságos a repülés

A közelmúltban elszaporodó repülőgép-szerencsétlenségek ellenére, még mindig az egyik legbiztonságosabb utazási forma a repülés - derül ki a statisztikákból. Bár 2014-ben az előző évekhez képest többen, összesen 757-en veszették életüket repülőgép balesetben, még így is jóval kevesebben, mint közúti balesetben - ott az elhunytak száma évente több mint egymillió fő.

Mikor vegyünk repülőjegyet?

A számok tehát azt mutatják, jelenleg is a repülés számít az egyik legbiztonságosabb utazási formának. Ha pedig ügyesen választunk, sok esetben még a legolcsóbbnak is. Amennyiben úgy döntünk, mi is repülőgéppel szeretnénk utazni, érdemes lehet figyelembe vennünk a világ vezető utazási vállalatának felmérését.  Az Expedia a belföldi és a nemzetközi repülőjegy árakat elemezte, és megállapították:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Keddenként foglalhatunk legolcsóbban repülőjegyet.

Továbbá azt is ajánlja a portál, hogy kerüljük a foglalást a pénteki, szombati és hétfői napokon, mert akkor lehetnek a jegyek a legdrágábbak. Ezzel a trükkel a repülőjegyünk árának kicsit több mint 5 százalékát spórolhatjuk meg.

Az elemzésekből az is kiderült, hogy a vizsgált járatok esetében a legoptimálisabb időpont a jegyvásárlásra a repülés előtt 57 nappal van. A hosszabb utazások alkalmával azonban 171 nappal előre érdemes megvásárolni jegyünket. A rövidebb utazások esetén az utazási portál azt javasolja, hogy csütörtöki napon induljunk és a visszautat pedig hétfőre tervezzük, ez jóval olcsóbb mintha a péntek-szombat variációt választanánk.

Címkék:
utazás, biztonság, katasztrófa, repülés, ongyilkossag, lezuhant repülő,