Fogalma sincs a Külügynek, hova utaznak a magyarok

Pénzcentrum2014. november 4. 06:00

Gyakorlatilag fogalma sincs a hivatalos szerveknek arról, hova utaznak a magyarok - legalábbis ez derült ki az elmúlt hetek hosszas levelezéséből. Azért kerestük meg a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy összeállíthassunk egy toplistát a közkedvelt vízumköteles országokról. Ők azonban először a Magyar Turizmus Zrt-hez(!) irányítottak minket, majd csupán becslésekbe tudtak bocsátkozni.

A Pénzcentrum azért kereste meg a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy megtudjuk, milyen nyilvántartást vezet az igényelt és kiadott vízumokról, tehát azokról a vízumköteles országokról, ahová a magyarok szívesen utaznak. Megkeresésünkre a minisztérium azonban először a Magyar Turizmus Zrt-hez (MT) irányított minket. Meglepő módon kiderült, hogy ez nem is a beutazó turizmussal foglalkozó MT szakterülete:

A Magyar Turizmus Zrt. turisztikai marketingszervezet, melynek tevékenysége a beutazó turizmus és a belföldi turizmus növelésére irányul. A magyarok külföldi utazásai nem tartoznak társaságunk kompetenciájába. A vízumkérdések - függetlenül az utazás irányától - szintén nem tartoznak a Magyar Turizmus Zrt. kompetenciájába.

Így visszajutottunk a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz, akik második megkeresésünkre az alábbi választ adták:

Átfogó statisztikát magyar állampolgárok külföldre utazásáról, tudomásunk szerint senki nem vezet Magyarországon.

Egyértelmű toplistával így nem tudtak szolgálni a kedvelt vízumköteles országokról. Azonban a konzuli érdekvédelmi tapasztalatok és a külképviseletek jelentései alapján össze tudtak állítani egy listát.

A kedvelt  vízumköteles úticélok az alábbiak:

  • Ausztrália
  • Belorusz
  • Egyiptom
  • India
  • Indonézia
  • Jordánia
  • Kína
  • Kenya
  • Kuba
  • Libanon
  • Oroszország
  • Vietnám

Sorrend tehát nincs,

de becsléseik szerint az első helyen minden bizonnyal Egyiptom, Kína, India és Oroszország osztoznak.

Emellett felhívták a figyelmet arra is, hogy esetleg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai lehetnek segítségünkre a listával kapcsolatban. Azonban a KSH 2013-ra vonatkozó közkedvelt utazási célpontokat sorjázó statisztikájában nem találni vízumköteles országot. Ez azt jelenti, hogy az egynapos utazások esetében az általuk vizsgált top 8-ban, illetve a többnaposoknál a listázott első 15 között nincs efféle úticél.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezek után a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségéhez (MUISZ) fordultunk, akik a tagirodáik foglalásai alapján összeállítottak egy listát a Pénzcentrumnak. A listából az is kiderül, hová a legdrágább a vízum. Ez alapján a legdrágább Oroszország és Fehéroroszország, Vietnám, illetve India.

1. Kína, vízumdíj 8000 forint

2. Oroszország - vízumdíj 19 050 forint

3. Ausztrália - vízumdíj 0 forint

4. India - vízumdíj 16 000 forint

5. Vietnám - vízumdíj 17 000 forint

6. Egyiptom - vízumdíj körülbelül 3600 forint

7. Indonézia - vízumdíj körülbelül 6000 forint

8. Fehéroroszország - majdnem 19 000 forint

9. Kazahsztán - vízumdíj majdnem 11 000 forint

10. Srí Lanka - vízumdíj körülbelül 7200 forint

Azt azonban fontos megjegyezni, hogy a listát csak azon irodák adatai alapján tudták összeállítani, amelyek tagjai a Szövetségnek, ez egészen pontosan 138 irodát takar.

Címkék:
utazás, külföld, külügyminisztérium, vízum,