Kipróbáltuk: így követhetjük otthonról is élőben a BKK járműveit

Pénzcentrum2014. szeptember 11. 19:00

Elindult a Futár honlapja, a futar.bkk.hu oldalon, egy interaktív térképen folyamatosan nyomon követhetjük, hogy hány perc múlva érkezik a következő busz a megállóba vagy azt, hogy melyik jármű épp hol tartózkodik.

A honlapnak egyelőre még csak a béta verziója (próbaüzeme) érhető el. A valós idejű (max. 30 másodperces késleltetésű) képet úgy lehet előhozni, hogy ránagyítunk valamelyik területre, és a jobb felső sarokban a "Járművek" feliratra kattintunk. A felület bal oldalán egyébként a BKK új útvonaltervezőjét találjuk.

Mi is teszteltük

A Futár honlapjának működését leteszteltük, a szerkesztőség ablakából látott járműveket mind időben, mind térben döbbenetes pontossággal tudtuk követni.

Azok, akik értesültek a Futár új funkciójáról, könnyen megtréfálhatjuk közlekedési hírekkel kapcsolatban kevésbé friss tudással rendelkező kollégáikat azzal, hogy "megjósolják" mikor érkezik az iroda ablaka alá a következő busz és az milyen rendszámmal és járatszámmal, hova közlekedik.


A metrókat és a héveket, valamint a 4-es és 6-os villamosokat nem követhetjük nyomon a térképen, mivel ezek a járatok nem lettek a Futár-rendszerbe integrálva. Minden más járműtípus (buszok, trolik, sőt még a dunai BKK-hajók is) azonban nyomon követhetők a honlapon. Nem csak azt tudhatjuk meg, hogy hol jár vagy mikor érkezik egy adott megállóba a következő járat, hanem azt is, hogy milyen típusú jármű közlekedik éppen. Ez különösen hasznos lehet a mozgáskorlátozott utasoknak vagy éppen a légkondicionált járművekre vadászok számára. Magát a térképet mi választhatjuk ki, alaphelyzetben MapQuest, de a Google Maps vagy OpenStreetMap kedvelői ezt megváltoztathatják.

Címkék:
utazás, bkk, bkv, futár,