Nyári vakáció: hol tudnak majd olcsón táborozni a gyerekek?

MTI2014. június 6. 13:30

Hamarosan kezdetét veszi a közel két és fél hónapos nyári vakáció. Idén is rengeteg tábor közül választhatnak a szülők és a gyerekek, ráadásul az előző évhez képest a most kevesebbet is kell fizetni a gyermekek programjaiért.

Egy hét múlva véget ér a tanítás az iskolákban, és kezdetét veszi a közel két és fél hónapos vakáció. A diákok és a szülők idén is táborok sokasága közül választhatnak a szünidőben, az árakat tekintve az előző évhez képest a taborfigyelo.hu adatai szerint csökkenés tapasztalható.

Az idén több mint 1,3 millió diák teszi félre a nyári hónapokra az iskolatáskát, közülük mintegy 774 ezren általános iskolában tanultak, 216 ezren gimnáziumba, 244 ezren szakközépiskolákba, 130 ezren pedig szakiskolába jártak.

A taborfigyelo.hu gyermektáborokat összehasonlító portál 400 táborozó és szüleik részvételével zajlott kutatása szerint komolyabb elmozdulás tapasztalható a tavalyi esztendőhöz képest a tábor típusának kiválasztásánál. A válaszadók 41 százaléka napközis, míg 59 százalékuk ott alvós tábort választott gyermekének, míg 2013-ban a gyerekek 80 százaléka ott alvós táborban töltötte a vakáció egy részét. A különbség egyik magyarázata lehet, hogy a csemetéket inkább napközi táborba íratják több hétre, így mind anyagilag, mind a felügyelet nélküli időszak hosszát tekintve jobban járnak a szülők.

Az árakat tekintve 2013-hoz képest csökkenés tapasztalható, a napközis táborokra 18 ezer forintot (2013-ban 26 500 forint), míg ott alvós táborok esetében 30 ezer forintot (2013-ban 32 650 forint) szánnak átlagosan a szülők.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A táborok tematikai megosztását tekintve a válaszadók negyede (22 százalék) kalandtábort választott gyermekének, míg 13 százalék sporttáborokba küldi csemetéjét. A képzeletbeli dobogó harmadik fokát az idegen nyelvi táborok foglalják el (13 százalék), míg ezen típusokat követik a tánctáborok, a készségfejlesztő táborok, a kézműves táborok, és a vizes táborok. Az előző évvel összehasonlítva a sporttáborok kerültek előtérbe (2013-ban a 6. helyet foglalták el), és az idegen nyelvi, elsősorban angoltáborok népszerűsége erősödött valamelyest. Az idei év négy legnépszerűbb helyszíne Budapest, Pest, Veszprém és Bács-Kiskun megye. Budapesten elsősorban a napközis, míg a többi megyében nagyrészt az ott alvós táborok viszik a prímet.

Ugyanakkor még a későn ébredők sem csúsztak le az idei szezonról, a táborok többségénél még lehet akár több turnusra is jelentkezni.

Címkék:
utazás, nyaralás, gyerek, tábor, nyár,