Figyelem! Napokon belül pénz tűnhet el a számládról

Pénzcentrum2014. május 28. 12:01

A Pénzcentrum.hu korábban írt arról, hogy május 31. az a határidő, ameddig el lehet költeni a SZÉP kártyákra még 2012-ben feltöltött juttatásokat. Azaz alig pár nap áll a kártyatulajdonosok rendelkezésére, utána a munkáltató számlájára kerül vissza a fel nem használt összeg.

Bár már csak pár nap van hátra május 31-ig, még mindig 2,4 milliárd forint lejáró összeg vár elköltésre. A határidő csak azon feltöltött összegekre vonatkozik, amiket a munkaadók 2012-ben töltöttek a SZÉP kártyákra, a későbbi juttatások nem fognak elveszni e hónap végén. Ha valaki nem biztos benne, hogy egyenlegét lemerítette, érdemes a kártyáját kibocsátó bank (az OTP, az MKB, vagy a K&H) honlapján, vagy ügyfélszolgálatukon informálódni.

Figyelem!
Ha most hétvégén utaznál el, ne felejtsd még szombaton kiegyenlíteni a számlád, hiszen vasárnap már június 1-je van, már lejár az összeg.


Így merítsd le a SZÉP kártyádat

A kártyánknál különböző alszámlák lehetnek: szálláshely, vendéglátás és szabadidős. A szálláshely alszámlából foglalhatunk szállást, költhetjük utazásszervezési szolgáltatásra, gyógyfürdő- illetve strandbelépőre, ezeken kívül már utazásunk helyszínén a szállodában befizethetjük magunkat például egy masszázsra. A vendéglátás utalványrészből szintén strandolhatunk és gondoskodhatunk egy ebédről vagy vacsoráról. A szabadidős alszámlára töltött pénzből pedig többek között fesztiválbérletre (a nagy fesztiválok jegyeire - a VOLT-éra, a Balaton Soundéra, a Szigetére, vagy az EFOTT-éra - és a kisebbekre is el lehet költeni ezt a pénzt), egészségügyi és wellness szolgáltatásokra, fürdőbelépőre, sportrendezvények nevezési díjára, sporteszközök kölcsönzésére, vagy élményparkok belépőire is költhetünk.

A felhasználást könnyítheti, hogy szálláshely-szolgáltatásért és fürdő belépőért mindhárom alszámláról lehet fizetni. Ha későbbre foglalnánk, a kibocsátók honlapján keresztül előleget is fizethetünk, azaz akár már most befoglalható és leelőlegezhető akár egy augusztusi nyaralás. Ehhez hasonló lehetőség a névre szóló ajándékutalvány vásárlása, így a szolgáltatást később is igénybe lehet venni.

Az extra lehetőségek

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

De nem feltétlenül kell leragadnunk a szűken értelmezett nyaralási költségeknél. Például gyermekünk megismerkedhet egy új sporttággal: beírathatjuk egy tanfolyamra, és kölcsönözhetünk neki hozzá felszerelést. Vagy befizethetjük magunkat egy-egy múzeumba, vehetünk műemléki belépőt, mehetünk színházi, zenei vagy sporteseményre. A szabadidő alszámláról fizethetünk terhesgondozást, azaz terhesség alatti kezeléseket, a szülés utáni felügyeletért, vagy fogorvosi beavatkozásokat. De finanszírozhatjuk belőle egy színdarab színpadra állítását is.

Ha valakinek van még pénz a kártyáján, érdemes a szolgáltató honlapján ellenőrizni a lehetőségeket. Lehet találni részletes listát, vagy a keresőprogramba beírhatunk egy-két hívószót is, például csak annyit, hogy tanfolyam. Számos lehetőség közül választhatunk tehát, hogy május 31-ig lemerítsük a keretünket. Ha a programot választjuk ki előbb, arról tájékozódjunk, elfogadják-e a helyszínen a SZÉP kártyánkat.

Címkék:
utazás, nyaralás, szép kártya,