Késik a roham a pénzváltóknál, pedig most érné meg eurót venni

Pénzcentrum2014. május 26. 17:00

Régen tudtunk ilyen kedvező árfolyamon váltani eurót: hétfő reggel ugyanis négyhavi csúcsra erősödött a hazai fizetőeszköz. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy érdemes-e további erősödésre számítani, vagy vegyük meg most a nyaralásra szánt valutát? Esetleg készüljünk fel hosszú sorokra a váltóknál?

Az elmúlt hetekben rendkívül pozitív tendenciát tapasztalhattunk a forint mozgásában. Hétfő délelőtt már négyhavi csúcsra erősödött a forint: legutóbb január közepén volt 302 forint alatt az árfolyam, és stabilan tartja magát a 303-as szint körül. Figyelembe véve, hogy idén már 315 forintot is kellett adni egy euróért, sokan elgondolkodhatnak, hogy érdemes-e már most váltani valutát a nyaralásra, esetleg érdemes-e további erősödésre várni.

Nem tapasztaltak jelentős változást a forgalomban a hazai valutaváltók - mondta el lapunk kérdésére Kósa Zoltán, a Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesületének (MPOE) elnöke. Habár a Pünkösd előtti héten várható némi növekedés az euró iránti keresletben, összességében nem számítanak rá, hogy a rendkívül erős forint miatt most "megrohamoznák" a nyaralást tervezők a pénzváltókat. A várható jövő heti forgalomnövekedést ugyanakkor tovább fokozhatja, hogy hónap elején sokan ekkor fogják megkapni a fizetésüket. Ilyenkor általában érezhetően többen mennek pénzt váltani - tette hozzá az elnök. Mivel a forint árfolyamát számtalan tényező befolyásolja, így nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, hogy érdemes-e további erősödésre számítani.

Habár egyre többen használják külföldön is a kártyájukat, így megspórolva a valutaváltás költségeit, érdemes alaposan összehasonlítani a bankunk devizaeladási árfolyamát a valutaváltók árfolyamaival. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis vásárlásunkat nem középárfolyamon fogja átváltani a bank, hanem deviza eladási árfolyamon. A devizaárfolyamok az esetek többségében kedvezőbbek a valutaárfolyamoknál, ugyanakkor a bankok árfolyamai között hatalmas eltéréseket tapasztalhatunk. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy kártyás vásárlás esetén dupla konverzióval is járhat a költés "forintosítása", hiszen a külföldi vásárlásnál a kártyatársaság is végrehajthat egy váltást. (Igaz, kettős váltásra csak akkor kell számítanunk, ha nem euróban vagy dollárban költöttünk.)

KATTINTS! Az egyik legnagyobb átverés: miért ne fizethetnénk 100 forintot kártyával?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Amennyiben külföldön kártyás költést tervezünk, tanácsos lehet bankunknál előre jelezni, mivel a pénzintézetek folyamatosan figyelemmel kísérik a kártyahasználatunkat. Előfordulhat, hogy letiltják a kártyánkat, ha azt látják, hogy tegnap este még egy hazai boltban vásároltunk, ma reggel pedig már a spanyol tengerparton.

Címkék:
utazás, nyaralás, euró, forint, deviza, devizaárfolyamok,