Mikor lesz bicikiút Budapest és a Balaton között?

Pénzcentrum2014. február 3. 13:02

A 2014-2020-as európai uniós fejlesztési ciklusra több magyarországi kerékpárút-fejlesztés előkészítését, így a Duna-parti és a fővárost a Balatonnal összekapcsoló kerékpárút létesítését, illetve korszerűsítését is tervezik. László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke az InfoRádiónak már időszerűnek nevezte e munkálatok megkezdését.

A Magyar Kerékpárosklub elnöke beszámolt arról, hogy most készülnek a kerékpárút építési-fejlesztési tervhez kapcsolódó "kötelező kellékek", azaz a megvalósíthatósági tanulmányok, költségszámítások. Ezek megalapozzák az uniónak benyújtandó, kimondottan az építésre vonatkozó pályázatot. A tenderen a Duna-menti kerékpáros turisztikai útvonal, a fővárost a Balatonnal összekapcsoló kerékpárút, valamint a Balaton-parti kerékpárút építéséhez, fejlesztéséhez kívánnak uniós forrásokat elnyerni.

László János e nagyléptékű fejlesztések mellett igen fontosnak nevezte a településeken belüli úthálózat kerékpáros-baráttá tételét is. Mint mondta, számos helyen ez nem megépítést jelent, hanem egy-egy csomópont rendbetételét, az utak kerékpárral is járhatóvá tételét. Ugyancsak nagyon fontosnak minősítette, hogy a települések között legyen olyan útvonal - lehetőleg a nagy forgalmú országutaktól elkülönítetten - ahol kerékpárral is lehet közlekedni.

"Ezen a téren nagyon sok még a teendő az országban" - hangsúlyozta.

Budapesten ugyanakkor komoly fellendülés tapasztalható a kerékpárosklub elnöke szerint. Úgy vélte, a BUBI - a budapesti biciklikölcsönző rendszer - kapcsán a belvárosi részen számos intézkedés született, amely segíti a kerékpáros-közlekedést.

Címkék:
utazás, kerékpár, kerékpárút,