Tarolnak a kuponos oldalak: hova utazik a magyar? Itt a lista

Pénzcentrum2014. január 9. 11:12

A magyar belföldi turizmus a gyenge tavasz ellenére is 4,5 százalékkal bővült 2013-ban. Minden ötödik szállóvendég SZÉP-kártyával fizetett, megyei szinten Somogy - természetesen a Balaton miatt - magasan vezeti a foglalási számok alapján felállított sorrendet.

Bár a belföldi turizmus a hűvös, hóviharokkal tűzdelt tavasz miatt gyengén kezdett, a szállásadók számára végül jól alakult a 2013-as év. A Szallas.hu lapunkat arról tájékoztatta. előzetes adataik alapján 2012-höz viszonyítva mintegy 4,5 százalékos növekedéssel zárt az ágazat. A jó eredmény elsősorban az erős nyárnak köszönhető, valamint annak, hogy a balatoni régió népszerűsége - többek között az egymást érő rendezvények révén - újra emelkedni kezdett.

Az online piac részesedése tovább erősödött a szállásfoglalások terén, várható. Különösen keresettek voltak a kuponos szállásajánlatok, ez a szegmens 25 százalékkal bővült 2013-ban.

A statisztikák szerint tavaly átlagosan 53 ezer forintot költöttünk belföldi szálláshelyre, vagyis 8 százalékkal többet, mint 2012-ben. Az apartmanokért a korábbinál 9 százalékkal magasabb árat fizettek, ráadásul az erős nyárnak köszönhetően több foglalást is regisztráltak ebben a kategóriában. Ezzel párhuzamosan a panziók népszerűsége csökkent, és a 3 csillagos szállodák eredménye is stagnált, míg a 4-5 csillagos hotelek foglalási számai növekedtek.

A balatoni régió vezet, továbbra is Siófok a legnépszerűbb

A foglalási számok alapján a somogyi települések magasan vezették a megyei összesítést, minden hatodik szállást itt kötöttek le. Somogy ráadásul a 2012-es évhez képest csaknem kétszeresére növelte előnyét a második helyen álló Zala megyével szemben. Veszprém részesedése az online szállásfoglalásokból szintén emelkedett, ezzel szemben csökkent Vas, Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar megye népszerűsége a belföldi utazók körében.

A városok ranglistájának első tíz helyén nem volt nagy változás a 2012-es évhez képest: még mindig Siófokra utaztak a legtöbben pihenni, a Balaton fővárosát Hajdúszoboszló és Budapest követte a népszerűségi sorban. Balatonlelle ugyanakkor kiesett a TOP10-ből, helyette Szeged került a legkeresettebb célpontok közé. Zalakaros foglalási számai révén két hellyel előbbre került, 2013-ban már a hetedik legnépszerűbb desztináció volt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szálláshelyek népszerűségében az ár mellett egyre fontosabb faktor a minőség is. Az egy éjszakára eső foglalási díj csökkenése a közeljövőben valószínűleg megáll, a szállásadók egyre inkább a felkínált plusz szolgáltatásokkal tudnak majd versenyezni az utazókért.

Top 10 belföldi utazási célpont 2013-ban
(Zárójelben a 2012-es helyezések)

1. Siófok (1.)
2. Hajdúszoboszló (2.)
3. Budapest (3.)
4. Eger (4.)
5. Balatonfüred (5.)
6. Gyula (6.)
7. Zalakaros (9.)
8. Szeged (-)
9. Hévíz (8.)
10. Sopron (10.)

Címkék:
utazás, nyaralás, kupon,